Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) a analizat în ședința de joi, 30 mai, 71 de proiecte. Aproape 500 de locuri de muncă noi în Parcul Industrial II. Corpurile A și B ale Universității, readuse la arhitectura inițială. 

EBM Papst Automotive & Drives România a solicitat aviz arhitect șef pentru construirea unei hale industriale, de producție, depozitare, birouri, și servicii suport pe un teren situat în Parcul Industrial Eurobusiness II.

Suprafața de teren de pe strada Thomas Alva Edison pe care se va construi hala este de 54.453 mp, iar aria construită propusă este de 14.900 mp. Regimul de înălțime propus este P (parter), P+Ep (parter cu etaj parțial) - pentru hale și anexe (birouri producție, spații tehnice); P+1 pentru clădirea administrativă /birouri/ servicii suport, respectiv P pentru alte obiecte - dep. ambalaje /copertine /post conexiune.

De asemenea, se vor asigura pe amplasament 270 locuri de parcare pentru autoturisme, corelat cu suprafețele de funcțiuni de producție și administrative proiectate, precum și 80 de locuri de parcare pentru biciclete. Din locurile de parcare, 12 vor fi alocate persoanelor cu dizabilități, iar 12 locuri vor fi dotate cu stații de încărcare electrică.

„Construirea halei va fi o investiție foarte importantă pentru oraș deoarece firma, care este producător de motoare electrice și ventilatoare, propune angajarea a 384 de persoane care vor deservi unitățile de producție, la care se adaugă 120 de angajați, personal administrativ”, menţionează Primăria Oradea.

 

Corpurile A și B ale Universității, readuse la arhitectura inițială

Universitatea din Oradea a solicitat aviz arhitect șef pentru reabilitarea și modificarea infrastructurii de învățământ în cadrul proiectului Smart Campus - Universitatea Oradea pentru două corpuri de clădire: corpul A și B.

„Lucrările de reabilitare vor avea în vedere importanța clădirilor ca monument istoric. Prin aceste lucrări se dorește consolidarea, restaurarea, conservarea și reabilitarea clădirilor care la ora actuală au nevoie de reparații capitale și reabilitarea instalațiilor interioare. De asemenea, lucrările de restaurare și conservare vor recupera toate elementele originale de finisaje și alte elemente decorative ale interioarelor și ale fațadelor. Astfel că, în vederea reabilitării corpurilor A și B, Universitatea din Oradea își propune conservarea clădirilor cu valoare culturală și păstrarea tuturor elementelor decorative, precum și înlocuirea  pieselor dispărute, în conformitate cu documentele de arhivă”, precizează municipalitatea orădeană.

Școala de Jandarmi a fost edificată între anii 1911-1913, pe Strada Universității, între canalul Pârâului Peţa şi Cimitirul Municipal din Oradea. Campusul Universității din Oradea (fosta Școală de Jandarmi) este ultima, cea mai mare şi mai modernă lucrare a lui Vágó József din Oradea. Acest complex de clădiri poate fi încadrat în arhitectura secession de orientare geometrică, de influență vieneză.