Municipalitatea orădeană lansează concursul internațional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal dintre str. Independenței și malul Crișului Repede. Proiectele pot fi trimise până în data de 10 iulie, ora 17.00, însă cei interesaţi trebuie să se înscrie până în data de 6 iunie.

Concursul are ca scop „selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crisului Repede, amplasament redefinit prin proiectul realizării parcării subterane, investiție acum în curs de finalizare”. Echipa câştigătoare va fi premiată cu atribuirea contractului de proiectare, iar cele de pe locurile doi şi trei vor primi premii în bani: 21.950 lei – locul II, 12.000 lei – locul III. Cei care doresc să acceseze documentația de participare la concurs o pot face începând de marţi, 2 iunie, toate documentele urmând să fie găsite pe www.oradea.ro, în fereastra „Context Identity Symbo” creată pe prima pagină a site-ului, în stânga paginii, cu mențiunea că data limită de înscriere la concurs este  6 iunie. „10  iulie 2020, ora 17.00, este data limită de primire a proiectelor, iar în 11 iulie va avea loc jurizarea online a proiectelor, urmând ca în data de 12 iulie să fie anunțate rezultatele. Apoi, în 13 iulie se pot face contestații, urmând ca în data de 15 iulie să fie organizată o conferință și o expoziție în care vor fi prezentate atât proiectele primite, cât și proiectul câștigător”, a precizat Primăria Oradea, care organizează acest concurs prin Instituția Arhitectului Șef și în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Bihor.

Participanții la concurs pot fi birouri individuale de arhitectură, asocieri constituite de birouri individuale de arhitectură, societăți civile de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect, potrivit legislației naționale a statului de proveniență sau persoane juridice (societăți comerciale de proiectare) din România sau din alte țări, fie individual sau în asociere. În cazul unei asocieri, liderul acesteia va înscrie proiectul în concurs. Concurenții persoane juridice vor avea obligatoriu ca asociat sau angajat un arhitect cu drept de semnătură, membru al Ordinului Arhitecților din România sau al unei organizații similare din țara sa, care exercită legal profesia de arhitect potrivit legislației naționale a statului de proveniență. De asemenea, concurenții trebuie să dețină capacitatea de încheiere a unui contract de servicii de proiectare pe teritoriul României. Organizatorii recomandă ca echipele să aibă în componenţa lor și urbanişti, peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri etc.

Juriul concursului este format din: viceprimarul Mircea Mălan; arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş; Marian Moiceanu - profesor doctor arhitect, rector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti; Paola Rizzi – profesor de tehnică de planificare urbană și regională la University of L‘Aquila and DADU, University of Sassari, Italia; Lorenzo Cotti (Elveţia), câștigător al unor concursuri internaționale de arhitectură; Borislav Ignatov (Bulgaria); Popo Danes (Indonezia, Bali).