Parc și spații publice în Tineretului

Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat ieri declanşarea procedurii de expropriere a unui teren de 3.776 mp, aflat în Cartierul Tineretului, proprietatea privată a unei persoane fizice. Aceasta va fi despăgubită cu o sumă de 550.880 de mii de lei. Pe terenul respectiv se va amenaja un parc și spații publice destinate locuitorilor din zonă. „Acel teren viran era neîntreținut iar locuitorii au nevoie de un parc. Vom salva anumiți arbori și vom planta alții și vom amenaja un teren de baschet și unul de fotbal”, a spus primarul Florin Birta ieri, într-o conferință de presă. Lucrările vor începe în primăvară iar Primăria spersă ca până în toamna anului 2022 acestea să fie finalizate.

 

Reabilitarea Colegiului Eminescu

Aflat în stare de degradare, Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, monument aflat pe lista monumentelor istorice, urmează să fie reabilitat cu bani de la Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții (CNI). Valoarea tehnică a proiectului este de aproximativ 12 milioane de euro, o parte din bani urmând să fie suportați din bugetul Primăriei Municipiului Oradea. 

Consiliul Local a aprobat documentația tehnico economică și indicatorii tehnico economici pentru lucrare, investiția aflându-se la faza de Proiect tehnic. Conform hotărârii, lucrările vor dura 3 ani și vor presupune reabilitarea totală a fațadelor clădirii, cu refacerea instalațiilor sanitare, termice și electrice, inclusiv a sălii de sport și a împrejmuirii.

Tot pe bani de Ministerul Dezvoltării, prin CNI, se va construi o sală de sport la Școala Gimnazială nr.16 din strada Călugăreni. Pentru ambele finanțări, primarul Florin Birta i-a mulțumit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.  

 

Blocuri și clădiri monument reabilitate

47 de blocuri urmează să fie reabilitate termic cu fonduri europene. Mai exact, finanțarea pe fiecare investiție va fi de 60% bani europeni, 15% buget local și 25% bani de la aociațiile de proprietari.

„Pentru a nu ține lucrările în loc, vom prelua sumele care trebuiau plătite de propritari, dacă aceștia nu vor să le plătească, iar după reabilitare vor avea 30 de zile să achite banii. În caz contrar, acestea vor fi trecute la impozite datorate către bugetul Primăriei”, a spus primarul Florin Birta.

Din cele 47 de blocuri, 12 au contracte semnate aflate deja în execuție, 27 sunt în evaluare iar la 8 a fost reluată licitația. Blocurile care au la parter spații comerciale nu pot beneficia de bani europeni.

Pe lângă blocuri, alte 10 imobile, aflate în Centrul Istoric al Municipiului Oradea, urmează să fie reabilitate. Proprietarii au la dispoziție trei variante de plată, cu facilități și scutiri importante de impozite. Situația nu va fi una simplă pentru că reabilitarea unui astfel de imobil poate costa între 100 și 500 de mii de euro.

„Din statistica pe care noi am făcut-o pe clădirile care au fost deja reabilitate, vă pot spune că între 80-90% din proprietari aleg una din variante și doar 10-20% ajung la impunerea taxei de reabilitare. Chiar dacă a fost dificil, toată lumea a venit și a plătit așa că nu avem până la această oră niciun caz de executare silită”, a spus edilul Oradiei.