Veniturile de natură profesională, impozitate cu amatorism - Dreptul la pensie nu scuză obligaţia de sta la coadă
Zeci de orădeni s-au înghesuit în ultima zi de depunere a declaraţiilor privind contribuţiile individuale aferente veniturilor de natură profesională, altele decât cele salariale, la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, respectiv Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. Peste 2.500 de persoane erau aşteptate să-şi depună noile declaraţii, dar cum normele de aplicare a OUG 58/2010 au apărut foarte târziu, acestea pot fi completate şi depuse fără penalizări şi în zilele următoare.
Persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, au obligaţia de a depune câte o declaraţie privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Actul normativ i-a luat prin surprindere pe contribuabilii români, astfel că prea puţini au reuşit să-şi facă rost de documentele aferente acestor declaraţii şi să se prezinte, până ieri, la Casa Judeţeană de Pensii, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi la Casa de Asigurări de Sănătate. În aceste zile, tot personalul CJP Bihor a fost transferat la ghişeele cu publicul, care au funcţionat la capacitate maximă. Potrivit declaraţiilor directorului general al CJP Bihor, Leontin Ţîrle, numai într-o singură zi s-au prezentat 60 de persoane. Reprezentantul CJP Bihor a precizat că persoanele vizate trebuie să aibă asupra lor o copie a cărţii de identitate, copie document justificativ care atestă calitatea persoanei care realizează venituri de natură profesională; respectiv dosar plic sau cu şină. În plus, la ghişeu trebuie completată în două exemplare o declaraţie de asigurare. "În această lună vom prelungi termenul de primire a dosarelor. În Bihor, potrivit informaţiilor transmise de la Finanţe, 2.500 de persoane ar trebui să se prezinte să depună aceste declaraţii de asigurare", ne-a declarat Leontin Ţirle. Programul cu publicul este, zilnic, de la ora 8.00 la 16.00. Baza de calcul a contribuţiilor individuale o constituie venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial, respectiv venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natură profesională realizate în mod ocazional. Cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este de 10,5%.
Şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Bihor, peste 400 de persoane s-au prezentat să-şi înregistreze declaraţiile de asigurare. Aici trebuie completate doar declaraţia în două exemplare şi achitată suma datorată. Daciana Nica, directorul adjunct al AJOFM Bihor, a declarat că şi la instituţia pe care o conduce termenul s-a prelungit, iar programul de lucru este de la 9.00 la 16.00.
Persoanele vizate pot să descarce de pe site-ul celor două instituţii modelul Declaraţiei de asigurare OUG 58/2010.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.