Hotărârea Guvernului nr. 150/2011 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal introduce precizări suplimentare privind obligaţia anumitor categorii de persoane impozabile de a solicita organelor fiscale competente înregistrarea în scopuri de TVA, dacă a încetat situaţia care a condus la scoaterea lor din evidenţă.

Obligaţii privind înregistrarea în scopuri de TVA

Persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, datorită înscrierii în lista contribuabililor declaraţi inactivi (potrivit art. 11 din Codul Fiscal), trebuie să solicite organului fiscal competent înregistrarea în scopuri de TVA, dacă au fost scoase din evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi prin Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în termen de 15 zile de la data afişării ordinului pe pagina de internet a ANAF sau la sediul instituţiei. Înregistrarea în scopuri de TVA se va considera valabilă începând cu data reactivării. De asemenea, persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, datorită inactivităţii temporare, înscrise în registrul comerţului, potrivit legii, trebuie să solicite organului fiscal competent înregistrarea în scopuri de TVA, dacă încetează starea de inactivitate temporară. Solicitarea se transmite unităţii fiscale competente, în termen de cel mult 10 zile de la efectuarea înregistrării în registrul comerţului a menţiunii privind reluarea activităţii, însoţită de certificatul din care rezultă înregistrarea în registrul comerţului a acestei menţiuni. Înregistrarea în scopuri de TVA se va considera valabilă începând cu data înregistrării în registrul comerţului a menţiunii privind reluarea activităţii.

Ajustarea TVA după înregistrare

După înregistrarea în scopuri de TVA, ca urmare a încetării situaţiei care a condus la scoaterea din evidenţă, persoanele impozabile pot ajusta, taxa aferentă activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital, pentru valoarea rămasă neamortizată, inclusiv în situaţia în care acestea au fost livrate în regim de taxare în perioada de inactivitate, în cadrul procedurii de executare silită. Pentru ajustarea taxei aferentă bunurilor de capital, după înregistrarea în scopuri de TVA ca urmare a încetării situaţiei care a condus la scoaterea din evidenţă, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferentă acestora proporţional cu perioada rămasă din perioada de ajustare. În situaţia bunurilor de capital livrate în regim de taxare în perioada de inactivitate, în cadrul procedurii de executare silită, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferentă acestora proporţional cu perioada rămasă din perioada de ajustare, determinată în funcţie de anul în care a avut loc livrarea bunurilor respective.