Uniunea Europeană a adoptat noi măsuri în vederea simplificării normelor de gestiune a fondurilor structurale si de coeziune.

Cele mai importante masuri cu caracter legislativ adoptate vizează simplificarea unor cerinţe privind managementul financiar, prin modificarea Regulamentului 1083/2006, şi extinderea eligibilităţii acţiunilor finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) la intervenţiile privind locuinţele din comunităţile marginalizate. Modificările Regulamentului vor conduce la simplificarea procedurii de revizuire a programelor în vederea unei adaptări mai rapide la provocările actuale precum şi a normelor privind proiectele "generatoare de venituri". În plus, pentru a reduce sarcina administrativă a statelor membre, veniturile vor fi în prezent monitorizate numai până la încheierea programului respectiv.

O altă măsura prevăzuta de noul Regulament prevede posibilitatea de a crea sisteme de împrumut pentru a stimula cheltuielile în domeniul eficienţei energetice şi al energiilor regenerabile la nivelul locuinţelor şi orientarea unor avansuri suplimentare în valoare de 775 milioane EUR (4% din FSE si 2% din Fondul de coeziune) către state membre care au primit un împrumut în cadrul sistemului FMI al balanţei de plăţi sau care au înregistrat o scădere mai mare de 10% a PIB: aplicarea acestor două criterii priveşte Romania, alături de Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria.