Prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj
* A fost elaborat un Proiect de Ordonanţă care prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
* Potrivit noilor prevederi, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, stabilită în condiţiile legii, se prelungeşte cu 3 luni.
Indemnizaţia - pe perioade stabilite diferenţiat
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), prevede că, pentru persoanele ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează după intrarea în vigoare a prevederilor legale, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, stabilită în condiţiile legii, se prelungeşte cu 3 luni. Măsurile propuse îi vizează şi pe şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, perioada de acordare prelungindu-se de asemenea cu 3 luni, de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv. În prezent, conform alineatului 1 al articolului 39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: 6 luni - pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an; 9 luni - pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; 12 luni - pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Scutire de plata CAS şi impozit pe venit
Proiectul de OUG mai prevede că, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul şi salariaţii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minim 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, fără a fi afectată calitatea de asigurat a acestora. Totodată, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, plătite din fondul de salarii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu vor fi incluse în veniturile salariale şi nu vor fi impozabile, pentru o perioadă de cel mult 3 luni, în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.