Potrivit Proiectului de Hotărâr de Guvern aflat în dezbatere publică, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar putea aplica sancţiuni în valoare de până la 10.000 de lei în cazul în care întâmpină nereguli legate de igiena produselor alimentare comercializate.

Spaţiile frigorifice - în funcţiune!

Astfel, potrivit Proiectului de HG privind abilitarea comisarilor din cadrul ANPC, printre abaterile ce vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei se numără: utilizarea personalului de întretinere a curăţeniei din anexele sanitare şi din curţi la manipularea alimentelor; neefectuarea operaţiunilor de curăţenie manuală a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru şi ambalajelor; depozitarea, chiar şi provizorie, a ambalajelor de transport al produselor de panificaţie şi de cofetărie, a laptelui şi produselor lactate, a cărnii şi preparatelor din carne, a semipreparatelor culinare şi a gheţii artificiale, în condiţii care pot determina contaminarea sau impurificarea acestora; nerespectarea obligaţiei de a păstra, timp de 48 de ore la rece, în recipiente curate, acoperite şi etichetate, câte o probă din fiecare fel de mâncare servită; neasigurarea echipamentului de protecţie sanitară curat şi complet; neasigurarea funcţionării, în permanenţă, a spaţiilor frigorifice din unităţile alimentare; neetichetarea produselor alimentare, în conformitate cu normele în vigoare.

Amenzi mari pentru produse expirate

De asemenea, comisarii ANPC ar putea aplica amenzi de la 2.000 la 6.000 de lei pentru: recepţia şi introducerea în procesul de producţie (sau de prelucrare) a materiilor prime şi auxiliare, semifabricate sau finite, fără constatarea salubrităţii lor de către persoane răspunzatoare, pe baza certificatelor de calitate eliberate de către furnizori; nerespectarea normelor de igienă la prepararea şi păstrarea cremelor de oua, a maionezei, produselor din carne speciale; neasigurarea de către unităţile de desfacere şi servire a alimentelor a condiţiilor de depozitare, expunere şi manipulare; neasigurarea spaţiilor şi circuitelor funcţionale stabilite prin normele de igienă; neasigurarea depozitării şi păstrarii alimentelor în condiţii care să prevină modificările proprietăţilor nutritive, organoleptice şi fizico-chimice, precum şi contaminarea microbiană; expunerea spre vânzare de produse alimentare cu termen de valabilitate expirat etc. Sancţiuni de la 2.000 lei la 10.000 lei vor putea fi aplicate de comisarii ANPC pentru: recondiţionarea produselor alimentare retrase din consum ca fiind necorespunzătoare condiţiilor de calitate; folosirea, ca materie primă, a preparatelor culinare finite, amestecarea tocăturilor de carne crudă cu cele tratate termic, precum şi folosirea repetată a grăsimilor alimentare la operaţiunile de prăjire şi încorporare în preparate a grăsimilor folosite la prăjire.

Precizăm că noul act normativ are în vedere creşterea eficienţei acţiunilor de control şi diminuarea controalelor succesive.