Neregulile la igiena alimentelor impun atribuţii sporite pentru comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
Spaţiile frigorifice - în funcţiune!
Astfel, potrivit Proiectului de HG privind abilitarea comisarilor din cadrul ANPC, printre abaterile ce vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei se numără: utilizarea personalului de întretinere a curăţeniei din anexele sanitare şi din curţi la manipularea alimentelor; neefectuarea operaţiunilor de curăţenie manuală a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru şi ambalajelor; depozitarea, chiar şi provizorie, a ambalajelor de transport al produselor de panificaţie şi de cofetărie, a laptelui şi produselor lactate, a cărnii şi preparatelor din carne, a semipreparatelor culinare şi a gheţii artificiale, în condiţii care pot determina contaminarea sau impurificarea acestora; nerespectarea obligaţiei de a păstra, timp de 48 de ore la rece, în recipiente curate, acoperite şi etichetate, câte o probă din fiecare fel de mâncare servită; neasigurarea echipamentului de protecţie sanitară curat şi complet; neasigurarea funcţionării, în permanenţă, a spaţiilor frigorifice din unităţile alimentare; neetichetarea produselor alimentare, în conformitate cu normele în vigoare.
Amenzi mari pentru produse expirate
De asemenea, comisarii ANPC ar putea aplica amenzi de la 2.000 la 6.000 de lei pentru: recepţia şi introducerea în procesul de producţie (sau de prelucrare) a materiilor prime şi auxiliare, semifabricate sau finite, fără constatarea salubrităţii lor de către persoane răspunzatoare, pe baza certificatelor de calitate eliberate de către furnizori; nerespectarea normelor de igienă la prepararea şi păstrarea cremelor de oua, a maionezei, produselor din carne speciale; neasigurarea de către unităţile de desfacere şi servire a alimentelor a condiţiilor de depozitare, expunere şi manipulare; neasigurarea spaţiilor şi circuitelor funcţionale stabilite prin normele de igienă; neasigurarea depozitării şi păstrarii alimentelor în condiţii care să prevină modificările proprietăţilor nutritive, organoleptice şi fizico-chimice, precum şi contaminarea microbiană; expunerea spre vânzare de produse alimentare cu termen de valabilitate expirat etc. Sancţiuni de la 2.000 lei la 10.000 lei vor putea fi aplicate de comisarii ANPC pentru: recondiţionarea produselor alimentare retrase din consum ca fiind necorespunzătoare condiţiilor de calitate; folosirea, ca materie primă, a preparatelor culinare finite, amestecarea tocăturilor de carne crudă cu cele tratate termic, precum şi folosirea repetată a grăsimilor alimentare la operaţiunile de prăjire şi încorporare în preparate a grăsimilor folosite la prăjire.
Precizăm că noul act normativ are în vedere creşterea eficienţei acţiunilor de control şi diminuarea controalelor succesive.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.