Contractul de administrare a pădurii şi lemnele pentru foc

Mai mulţi proprietari de pădure de pe raza Ocolului Silvic Marghita, dar şi din alte zone ale judeţului doresc să le răspundem în ce condiţii au dreptul la exploatarea materialului lemnos din propria pădure, ca lemn pentru foc. Detalii am primit de la domnul Pompiliu-Radu Luncan, director coordonator la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Oradea.

Prin reglementările existente (Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic), proprietarii de pădure trebuie să încheie contract de administrare a pădurii cu un ocol silvic - fie privat, fie de stat. În baza acestui contract, ocolul silvic respectiv se ocupă de paza şi întreţinerea pădurii, iar exploatarea pădurii se face în regim silvic. În lipsa unui contract de administrare, proprietarul pădurii nu are voie să exploateze materialul lemnos, fie ca lemn de foc, fie pentru alte utilizări şi poată întreaga răspundere de a păzi propria-i pădure. Dacă nu are contract de administrare încheiat cu un ocol silvic, iar proprietarul de pădure exploatează material lemnos, cel în cauză este amendat.
"Numai cei care au contract de administrare a pădurii beneficiază de lemn pentru foc. Ei se adresează ocolului silvic respectiv cu care au încheiat contract de administrare, li se marchează copacii din pădure pe care-i pot tăia. Costul operaţiunii este conform celor stabilite în contractul de administrare", a specificat dl Pompiliu-Radu Luncan.
Din datele ITRSV Oradea, la ora actuală există, în Bihor, aproximativ 7.000 de hectare de pădure pentru care proprietarii respectivi nu au încheiat contract de administrare cu ocoalele silvice.