Mediul în care trăim
În Oradea, nivelul de zgomot depăşeşte valoarea admisă
Dacă în multe ţări, nu doar europene, data de 16 aprilie este decretată "Ziua internaţională a conştientizării publicului privind efectele zgomotului asupra mediului şi a sănătăţii umane", în România nu s-a instituţionalizat. Cu toate acestea, la iniţiativa Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor s-a organizat, pentru prima dată, o serie de activităţi menite a facilita accesul publicului la informaţii privind zgomotul ambiental.
Iniţiativa APM Bihor şi acţiunile incluse în acest context s-au cocretizat prin colaborarea cu Primăria Oradea, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor - Serviciul Poliţiei Rutiere, Autoritatea de Sănătate Publică Bihor şi cu Universitatea Oradea.
Concret, s-a procedat, în data de 15 aprilie a.c., la efectuarea, în mai multe puncte din Oradea, a unor măsurători ale nivelului de zgomot. Rezultatul: la intersecţia cu trafic intens a Bulevardului Magheru cu strada Louis Pasteur, valoarea zgomotului măsurată a fost de 86 dB (decibeli); pe strada Louis Pasteur (stradă cu trafic mediu), valoarea măsurată a fost de 77 db, iar la intersecţia străzilor Louis Pasteur cu Branului (zonă rezidenţială cu trafic rutier oprit pe perioada efectuării măsurătorilor) valoarea măsurată a zgomotului a fost de 77 db. În toate cele trei exemple, valorile măsurate depăşesc valoarea admisă de 70 db, conform STAS 10009/1998. "Comparând cele trei valori măsurate, se constată că nivelul de zgomot în zonele cu trafic este depăşit, dar asemenea constatări sunt şi în zona în care a fost restricţionat traficul. Situaţia este generată de diverse activităţi zilnice specifice unui centru urban", a concluzionat d-na ing. Adriana Calapod - şef Serviciu Monitoring, Sinteză şi Coordonare din cadrul APM Bihor.
O altă acţiune ce s-a derulat, cu finalizare în 15 aprilie a.c., a fost sondajul realizat, pe bază de chestionare, în rândul a 100 de persoane din Oradea. S-a dorit consultarea cetăţenilor cu privire la diferitele aspecte referitoare la zgomot, poluarea fonică fiind un factor perturbator şi de risc asupra mediului şi a sănătăţii umane. Dintre respondenţi, 65,6% consideră traficul rutier ca fiind cel mai deranjant din punct de vedere al producerii zgomotului, 19,6% - traficul feroviar, iar 9,8% - zgomotul industrial şi doar 4,9% - alte surse de producere a zgomotului. Referitor la cine ar trebui să se implice pentru luarea măsurilor de reducere a zgomotului în Oradea, 40,1% dintre respondenţi consideră că Primăria Oradea, alţi 40,1% consideră că APM Bihor şi doar 19,7% dintre respondenţi consideră că Autoritatea de Sănătate Publică. Un alt aspect deosebit este reliefat prin acest chestionar: 79, 3% dintre respondenţi consideră că nu sunt suficient informaţi despre efectele dăunătoare ale zgomotului asupra sănătăţii şi mediului.
Ca o concluzie, iată că prin cele două acţiuni organizate la iniţiativa APM Bihor, prin rezultatele obţinute şi diseminarea lor s-a făcut un prim pas prin care, sub sloganul "Stop zgomotului!", judeţul Bihor marchează "Ziua internaţională a conştientizării publicului privind efectele zgomotului asupra mediului şi a sănătăţii umane". Important este, însă, ca de la acest început să urmeze, cu implicarea şi a altor factori decizionali, acţiuni concrete destinate diminuării poluării fonice!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.