Plafoanele notificate Comisiei Europene se modifică, prin mecanismul de transfer de fonduri între măsurile de sprijin cuplat, în condiţiile prevederilor art. 53a din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014.

Măsurile de sprijin cuplat implicate în transferul de fonduri sunt: măsuri de la care se transferă fonduri: lucernă, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp şi cartof timpuriu pentru industrializare; măsuri care beneficiază de fonduri transferate: sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp şi legume cultivate în sere şi solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspată. Potrivit MADR, decizia de a transfera fonduri către aceste măsuri a fost luată din mai multe considerente. Spre exemplu,  în cazul sfeclei de zahăr, în ultima perioada de timp, pe piaţa mondială a fost constatată ă scădere a preţului zahărului, ceea ce a determinat şi scăderea preţului de achiziţie a sfeclei de zahar de la cultivatori - sub preţul de producţie, iar în cazul sprijinului pentru tomatele cultivate în câmp destinate industrializării, a fost necesară suplimentarea plafonului financiar alocat măsurii, întrucât ţinta de suprafaţă notificată nu a fost încă atinsă şi, în consecinţă, nu se poate asigura aprovizionarea în fiecare an a industriei locale de prelucrare. De asemenea, legat de sprijinul pentru legume cultivate în sere şi solarii, a fost necesară suplimentarea plafonului financiar alocat măsurii, deoarece acest sector încă nu a înregistrat cresteri semnificative, cu impact în aprovizionarea pieţelor cu legume.

Concret, plafoanele aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate în urma transferului de fonduri, sunt următoarele: 31.602,000 mii euro pentru soia; 11.873,070 mii euro pentru lucernă;  400,000 mii euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe şi fasole boabe; 179,760 mii euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră; 4.699,000 mii euro pentru orez;  823,200 mii euro pentru sămânţă de cartof; 126,880 mii euro pentru hamei; 20.666,910 mii euro pentru sfeclă de zahăr; 2.067,066 mii euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp; 23,410 mii euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp; 4.479,740 mii euro pentru legume cultivate în sere şi solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă; 480,000 mii euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre; 1.740,614 mii euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.