Ghidul pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu stabileşte că, la nivelul statelor membre, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a proteja pajiştile permanente.

În conformitate cu art. 19 din OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, menţinerea pajiştilor permanente existente implică: interdicţia de a converti/ara suprafeţele de pajişti permanente situate în ariile naturale protejate desemnate potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare; proporţia dintre suprafaţa totală cu pajişti permanente şi suprafaţa agricolă totală declarate la APIA, nu trebuie să scadă cu mai mult de 5% faţă de proporţia de referinţă stabilită în anul 2015; în cazul în care proporţia de referinţă a scăzut cu peste 5 % la nivel naţional, se instituie obligaţii la nivel de exploataţie de a reconverti terenul în pajişti permanente pentru acei fermieri care au la dispoziţie teren care a fost convertit din teren cu pajişti permanente în teren pentru alte utilizări într-o perioadă din trecut, aşa cum este prevăzut în art. 44 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune. Aceasă prevedere nu se aplică în cazul în care scăderea cu peste 5% provine din împădurire, cu condiţia ca împădurirea să fie compatibilă cu mediul şi să nu includă plantaţiile de specii forestiere cu ciclu de producţie scurt, de brazi de Crăciun sau de arbori cu creştere rapidă pentru producţia de energie.

Conform prevederilor europene şi naţionale, în cazul în care terenul arabil al unei exploataţii este mai mare de 15 hectare, fermierii se asigură că, începând cu anul 2015, o suprafaţă care corespunde unui procent de cel puţin 5 % din terenul arabil al exploataţiei pe care fermierul l-a declarat este zonă de interes ecologic. Procentajul menţionat mai sus se poate majora în temeiul unui act legislativ al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene şi va fi prevăzut prin Ordin al MADR.. Zonele de interes ecologic sunt situate în teren arabil, cu excepţia zonelor cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie şi a terenurilor agricole împădurite. Elementele de peisaj şi zonele tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare pot fi adiacente terenului arabil al exploataţiei declarat de fermier. Zonele de interes ecologic sunt situate pe terenul pentru care fermierul face dovada utilizării.