Pentru Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Oradea, care activează în patru judeţe - Arad, Bihor, Satu Mare şi Sălaj -, principala prioritate se menţine nu doar la nivel declarativ, ci şi faptic: preluarea în administrare, prin ocoalele silvice autorizate, a pădurilor care, deocamdată, nu au, prin proprietarii lor, contracte de administrare. De altfel, chiar pe plan naţional s-a iniţiat, ca maximă prioritate, un amplu Program vizând preluarea în pază a suprafeţelor de pădure care în prezent nu au contracte de administrare. Despre acest Program şi aplicarea lui se va organiza, la finalul lunii mai, la invitaţia conducerii ITRSV Oradea, o întâlnire cu dl Nicu Marcu - secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Ultimele date furnizate de către dl ing. Dacian Iova, director coordonator al ITRSV Oradea, relevă că în Bihor există 12.377 de hectare de pădure neadministrată, ceea ce reprezintă 6% din fondul forestier al judeţului. "Încă de la începutul anului am declanşat o amplă acţiune prin care să reuşim identificarea suprafeţelor de pădure fără contracte de administrare. Este o activitate complexă, pe care o derulăm etapă cu etapă. Acum, a continuat dl Dacian Iova, acţionăm preponderent pe identificarea proprietarilor de păduri fără contracte de administrare, iar ca pas următor, preluarea în pază a acestor păduri de către ocoalele silvice autorizate."
Concret, ITRSV Oradea a alcătuit echipe mixte de control, cu personal de la ITRSV, direcţiile silvice, ocoalele silvice private, primării şi poliţie. Pe baza realităţii din fiecare judeţ, ITRSV Oradea şi-a propus ca, în fiecare lună din perioada ce urmează, să asigure preluarea în pază, în administrarea ocoalelor silvice, a 500 hectare teren forestier.
Până să se treacă la măsuri coercitive legale, ITRSV Oradea a organizat şi continuă întâlnirile cu proprietarii de păduri pentru a-i determina să încheie contracte de administrare, explicându-le avantajele unei asemenea modalităţi administrative. Dacă acum amenzile sunt între 1.000 şi 5.000 de lei, noua lege care se va promulga va fi cu mult mai drastică.