Interdicţie valabilă şi în Bihor
Nu se mai cultivă soia modificată genetic
* Anul trecut, producătorii agricoli bihoreni au cultivat soia modificată genetic pe o suprafaţă de 690 de hectare.
* Stocul de soia modificată genetic trebuie lichidat până la finele acestei luni.
* Cultivatorii de soia vor fi verificaţi dacă respectă sau nu restricţia instituită pe plan naţional. Cel care încalcă regula riscă să fie sancţionat cu amendă de minimum 5000 lei (RON).
Prin mai multe acte normative, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a instituit reguli stricte şi a interzis cultivarea în România, începând cu acest an, a soiei modificată genetic. Se permite doar cultivarea soiei convenţionale, iar în acest sens, în judeţul nostru este programată suprafaţa de 2000 de hectare. Sămânţa necesară se procură, în cea mai mare parte, din Ungaria, iar cultivatorii de soia convenţională (nemodificată genetic) vor fi inspectaţi, verificaţi dacă respectă noile prevederi, atribuţii în acest sens având Direcţia de Inspecţii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. Cel care este tentat să cultive soia modificată genetic va fi sancţionat cu amendă de minim 500 lei (RON).
Un alt aspect ce trebuie relevat este că, anul trecut, s-a cultivat în Bihor soia modificată genetic - pe 690 de hectare, producţia totală obţinută fiind de 1604 tone. Ţinându-se cont de faptul că, din 2007, nu se va mai permite cultivarea soiei modificată genetic, s-au luat măsuri speciale în Bihor, încă din toamna anului trecut, pentru monitorizarea producţiei de 1604 tone - stocarea ei, cine a cumpărat, cui i s-a livrat, unde şi ce destinaţie (ca utilizare) va avea recolta de soia modificată genetic. Atât DADR Bihor, cât şi Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au avut şi au responsabilităţi distincte.
Acum, când a început campania agricolă de primăvară, încă mai există în Bihor, din recolta de anul trecut, o cantitate de 50 de tone de soia modificată genetic. Acest stoc trebuie lichidat până la finele lunii martie, iar dacă nu se vor găsi cumpărători, nu este exclusă distrugerea acestei cantităţi de recoltă care se află depozitată la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Oradea.
Din datele furnizate de DADR şi DSVSA Bihor, din cantitatea de 1604 tone producţie obţinută, anul trecut, în judeţul nostru, cele mai multe livrări s-au făcut în Ungaria şi Italia, prin firme autorizate. În Bihor, doar cantitatea de 3 tone s-a folosit (la Valea lui Mihai) pentru furajarea animalelor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.