Pe baza reglementărilor în vigoare, până la data de 27 martie a.c., trebuie finalizată activitatea de înmânare a carnetelor de rentier agricol persoanelor care au depus, până la finele anului trecut, dosarele (şi s-au aprobat) pentru primirea rentei viagere. Tot până la 27 martie a.c., urmează să se încheie şi operaţiunea de vizare a carnetelor emise în anii precedenţi. "Până acum, s-au distribuit 347 de carnete noi, iar 442 de carnete din anii anteriori au fost vizate. Pentru totalul de 789 de rentieri cu carnete noi primite, dar şi cu cele avizate, suma reprezentând renta viageră agricolă de care beneficiază aceştia totalizează 175.896,93 euro. Pentru cele 789 de dosare, a continuat dl. Janota Laszlo, şeful BJRVA Bihor, terenul agricol dat în arendă de către solicitantul de rentă viageră reprezintă 2169 de hectare, iar terenul vândut sau donat - 1114 hectare".
Conform situaţiei centralizate la BJRVA Bihor, urmează să se mai primească 347 de noi carnete de rentier şi să fie înmânate celor care au depus dosarele în anul 2007. De menţionat, totodată, că, de la data intrării în vigoare a Legii 247/2005 (Legea rentei viagere agricole) şi până la 31 decembrie 2007, din Bihor s-au depus şi validat 1315 dosare prin care s-a solicitat, de cei în drept, rentă viageră.
Cât priveşte depunerea dosarelor (cerere şi acte justificative) de către noi solicitanţi de rentă viageră, în acest an (1 ianuarie - 18 februarie), la BJRVA Bihor s-au înregistrat 60 de dosare! Reamintim că rentierul agricol trebuie să aibă vârsta de 62 de ani, iar dacă vinde sau donează terenul agricol pentru care are titlu de proprietate primeşte, ca rentă viageră, echivalentul în lei a 100 euro/an/hectar; dacă arendează terenul primeşte echivalentul în lei a 50 de euro/an/hectar valoarea rentei viagere, beneficiind şi de drepturile prevăzute în contractul de arendă.
Plata arendei se face o dată pe an, în primul trimestru al anului următor celui pentru care este aprobată (datorată) renta viageră.