Companiile care vor să solicite etichetarea ecologică a produselor proprii sau a serviciilor pe care le prestează trebuie să achite echivalentul a 300 euro, plus costurile de testare a acestora.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), tariful pentru analizarea dosarului în vederea obţinerii etichetei ecologice este echivalentul în lei a 300 euro, din care se pot face unele reduceri, însă cuantumul acestora nu poate depăşi 50% din sumă. De asemenea, costurile de testare a produselor ori serviciilor sunt suportate de solicitanţi, însă, cum în unele cazuri acestea sunt foarte mari, există un program de finanţare în sistem rambursabil pe o perioadă de trei ani.
Reducerile pot fi de 25% pentru IMM-uri şi prestatorii de servicii, precum şi pentru primele trei firme care obţin eticheta ecologică pentru o anumită grupă sau de 30% pentru producătorii ale căror produse au mai fost etichetate pe criterii ISO 14.000 privind protecţia mediului. Pe pagina de internet a Ministerului Mediului sunt prezentate criteriile de acordare a etichetei ecologice - cunoscută şi sub denumirea de floarea europeană - pentru 25 de grupe de produse şi servicii, printre care pentru aparate frigorifice, aspiratoare, televizoare, maşini de spălat, computere, detergenţi, hârtie, încălţăminte, textile, servicii de cazare pentru turişti şi servicii de camping. Obţinerea etichetei ecologice nu este obligatorie, însă, la nivelul Uniunii Europene, sunt stabilite ţinte, deocamdată voluntare, în ce priveşte achiziţiile publice ecologice şi se doreşte ca, odată cu dezvoltarea pieţei de produse ecologice, să fie impuse şi ţinte obligatorii.