Eticheta ecologică europeană - "paşaport" pentru libera circulaţie a produselor
*Eticheta ecologică este o marcă a Uniunii Europene, introdusă în scopul de a promova produsele care, pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă, au un impact redus asupra mediului.
*Floarea europeană eco este simbolul etichetei ecologice comunitare şi a fost creat de Comisia Europeană în anul 1993.
Alinierea la standardele europene presupune şi existenţa unei etichete ecologice pe ambalajele anumitor produse destinate comercializării.
Aplicarea etichetei ecologice se va realiza, pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului nr. 1980/2000/CEE privind sistemul revizuit de acordare a etichetei ecologice comunitare. Acest Regulament a devenit obligatoriu pentru România odată cu aderarea la UE şi este direct aplicabil. Scopul introducerii etichetei ecologice este acela al promovării produselor care au un impact redus asupra mediului, pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă.
Produsele "eco" - respectă natura.
Promovarea produselor cu etichetă ecologică contribuie la utilizarea eficientă a resurselor şi la un nivel ridicat de protecţie a mediului, prin furnizarea către consumatori de informaţii corecte, exacte şi stabilite pe bază ştiinţifică despre produsele respective. Aplicarea etichetei ecologice pe grupuri de produse şi servicii este voluntară. Fiecare solicitare pentru acordarea etichetei ecologice unui produs este supusă plăţii unei sume ce reprezintă tariful pentru procesarea solicitării respective. Tariful minim se fixează ca fiind echivalentul în lei al sumei 300 euro, iar tariful maxim se fixează ca fiind echivalentul în lei al sumei de 1.300 euro. Eticheta ecologică comunitară este acordată unui număr de 16 grupe de produse, revizuite la fiecare 2-3 ani: produse de curăţat, aparate casnice, produse de hârtie, produse pentru casă şi grădină, turism, lubrifianţi etc.
Tarif anual pentru utilizarea etichetei ecologice
Orice operator economic care a obţinut eticheta ecologică plăteşte autorităţii competente un tarif anual pentru utilizarea acesteia. Tariful anual este egal cu 0,15 % din volumul anual al vânzărilor produsului care a obţinut eticheta ecologică în cadrul Comunităţii. Tariful minim anual se fixează ca fiind echivalentul în lei a 500 euro pe grupă de produse şi pe operator economic, iar tariful maxim se fixează ca fiind echivalentul în lei a 25.000 euro. Criteriile de acordare a etichetei ecologice sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului pe parcursul ciclului de viaţă al serviciilor.
Etichetarea ecologică - reglementare comunitară
Pe lângă Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor a fost înfiinţată Comisia Naţională pentru acordarea etichetei ecologice, organism consultativ, cu rol în luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice. În fine, un ultim aspect: deoarece este o reglementare comunitară armonizată de toate statele membre UE, produsul care are această etichetă ecologică atribuită de unul dintre statele membre poate fi folosit în toate celelalte state membre.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.