Din fondurile ITRSV Oradea
Sprijin financiar alocat propritearilor de păduri
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Oradea îşi desfăşoară activitatea în patru judeţe: Bihor, Arad, Satu-Mare şi Sălaj. Din totalul suprafeţei de fond forestier (păduri) de 189766 hectare al judeţului Bihor, în administrarea ITRSV Oradea se află 109522 herctare - păduri ale persoanelor fizice, juridice, unităţilor administrativ teritoriale şi altor categorii. Este, altfel spus, sectorul particular (privat).
Spre deosebire de alţi ani, acum, ITRSV Oradea are alocat, în bugetul pe 2007, un fond destinat sprijinirii financiare a propietarilor de păduri care au încheiat cu ITRSV Oradea contracte de servicii şi administrare silvică. Suma totală este de 130000 RON (1,3 miliarde lei vechi). "Ca destinaţie, aceste fonduri sunt pentru a diminua eforturile financiare ale proprietarilor de păduri, în anumite situaţii. Altfel spus, ITRSV contribuie, în limita disponobilităţilor financiare, conform bugetului alocat în acest sens, la reducerea din cheltuielile pe care le fac proprietarii de păduri" - a specificat dl. ing. Sever Şerbănescu, inspector şef al ITRSV Oradea.
Sprijinul financiar respectiv se acordă în situaţii ca: înfiinţarea asociaţiilor de proprietari de păduri; elaborarea amenajamentelor silvice, pentru lucrările de prevenire şi combatere a dăunătorilor care afectează fondul forestier naţional, pentru acoperirea unor cheltuieili (compensaţii) în cazul în care, din varii motive obiective, nu se pot recolta produsele pădurii, neputându-se, astfel, acoperi cheltuielile. Cum remarca dl. ing. Sever Şerbănescu, pentru a se beneficia de acest sprijin financiar se întocmesc documente financiare justificative, de decont. Exemplificând, în cazul înfiinţării de asociaţii de proprietari de păduri şi în funcţie de suprafaţa asociaţiei, se acordă un sprijin financiar între 5 şi 35 de milioane lei (ROL), iar pentru amenajamentele silvice - între 5 şi 7 euro pe hectar (echivalent în lei).
Readucând în discuţie situaţia privind încheierea contractelor de servicii şi administrare silvică (pe care proprietarii de păduri o pot face fie cu ITRSV Oradea, fie cu Direcţia Silvică Oradea), în Bihor încă există o suprafaţă de peste 12330 de hectare de pădure neadministrată, deci fără asemenea contracte de servicii şi administrare silvică. Totodată, în urma activităşii de teren a inspectorilor ITRSV Oradea, s-a constatat reticenţa din partea unor proprietari de păduri în ceea ce priveşte asocierea lor, fapt ce influenţează negativ asupra posibilităţii acestora de a putea beneficia de diverse forme de finanţare destinate lucrărilor silvice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.