DGFP Bihor: calculul şi restituirea taxei de poluare
* Pentru autovehiculele care au fost noi, nerulate, la momentul înmatriculării în România, taxa specială achitată în perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 este mai mică decât taxa pe poluare.
* În Bihor, la finele săptămânii trecute, au fost depuse de către contribuabili 4.343 de cereri, dintre care pentru calculul taxei pe poluare 2.665, respectiv pentru restituirea diferenţei - 1.678 de cereri.
Calculul taxei
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50, obligaţia de plată a taxei intervine: cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România, respectiv la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri dintre cele la care face referire OUG nr. 50. Pentru stabilirea taxei, cei care intenţionează să efectueze înmatricularea autovehiculului (persoană fizică sau persoană juridică) trebuie să depună documentele din care rezultă elementele de calcul al taxei. Atunci când taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule plătită în perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 este mai mare decât taxa pe poluare rezultată din aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, contribuabilul poate solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Valoarea în lei a taxei se determină pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Taxa se plăteşte de către contribuabil într-un cont distinct deschis la unităţile Trezoreriei Statului pe numele Administraţiei Fondului pentru Mediu. Dovada plăţii taxei va fi prezentată cu ocazia înmatriculării autovehiculului.
Documente necesare pentru restituirea diferenţei
Pentru restituirea taxei pe poluare trebuie depuse următoarele: cerere tip; documentul care să ateste efectuarea plăţii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule; cartea de identitate a vehiculului - original şi copie; certificatul de înmatriculare - original şi copie; în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora - original şi copie, certificat de un traducător autorizat. În ceea ce priveşte restituirea taxei de poluare, nu există un termen limită până la care se primesc cererile de restituire a diferenţei între taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule şi taxa pe poluare instituită prin aplicarea OUG nr. 50/2008. Potrivit legii, la depunerea cererii i se va comunica solicitantului data la care se poate prezenta pentru ridicarea deciziei de calcul al taxei pe poluare, respectiv în maximum două zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete. "Reamintim contribuabililor că, în judeţul Bihor, calculul taxei de poluare se face în aceeaşi zi. Condiţia este ca persoana fizică sau juridică să depună documentaţia completă până la orele prânzului. În consecinţă, unitatea fiscală competentă (DGFP Bihor - n.n.) va elibera decizia de plată după ora 15.00, plata putând fi efectuată de către contribuabil la Trezorerie, până la ora 18.30" - ne-a precizat doamna Smaranda Scridon, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.
Situaţia în Bihor
Datele Direcţiei Generale a Finanţelor Bihor (DGFP) Bihor indică faptul că, la finele săptămânii trecute, situaţia se prezenta astfel: numărul cererilor depuse de către contribuabili - 4.343, dintre care pentru calculul taxei pe poluare - 2.665, respectiv pentru restituirea diferenţei - 1.678 (persoane fizice - 1.408 şi persoane juridice - 270); numărul cererilor soluţionate - 4.091, dintre care: pentru calculul taxei pe poluare - 2.665, iar pentru restituirea diferenţei - 1.426; valoarea sumelor aferente taxei restituite efectiv: 2.208.647 lei; număr cereri nesoluţionate ca urmare a depunerii de către contribuabil de documentaţie incompletă - 74, toate pentru restituire diferenţă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.