* Pentru 2008, guvernanţii au prevăzut un număr mai mare de maşini care urmează să fie casate, în comparaţie cu cel de anul trecut.
* Nivelul actual al primei de casare va fi menţinut la 3000 de lei pentru un autovehicul.
* Cei interesaţi se pot înscrie în program începând de azi, 1 octombrie.

Prima de casare - 3.000 lei
Prin Programul "Rabla", derulat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), numărul de maşini înnoite în acest an a fost dublat faţă de anii precedenţi. Autorităţile intenţionează să elimine din trafic circa 40 de mii de maşini vechi, MMDD mizând pe faptul că românii vor fi interesaţi să renunţe la maşinile non-euro, ca urmare a cererii Comisiei Europene de a interzice circulaţia maşinilor poluante după 2011. De menţionat la acest capitol că, în România, peste două milioane de autoturisme înregistrate sunt non-euro, ceea ce înseamnă 54% din parcul auto. Reamintim că suma alocată programului Rabla se ridică, în acest an, la 120 de milioane de lei, fondurile provenind din încasările Administraţiei Fondului de Mediu. Proprietarii pot alege o maşină comercializată de una dintre cele 37 de firme participante la program. Anul acesta, în prima etapă a programului, cele mai solicitate mărci au fost Dacia Logan, Fiat, Renault şi Nissan.

Beneficiarii Programului
De acest Program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism funcţional, înmatriculat în România, a cărui vechime depăşeşte 12 ani. Pentru a participa la Program, un proprietar trebuie, în primul rând, să se înscrie la un producător sau un importator validat, de la care primeşte o notă de acceptare, valabilă 30 de zile. Cu nota de acceptare, proprietarul va preda maşina veche unui agent autorizat în dezmembrarea de maşini. Acesta trebuie să dea în schimbul maşinii un certificat de distrugere. Cu acest act, cetăţeanul îşi va radia din circulaţie autovehiculul. În baza certificatelor de distrugere a autoturismului şi de radiere, proprietarul primeşte o sumă de casare, de 3.000 de lei, care va fi virată în contul de trezorerie al producătorului la care este înscris, pentru cumpărarea unei maşini noi. Proprietarul trebuie să prezinte producătorului auto copiile legalizate ale cărţii de identitate, certificatului de înmatriculare al autoturismului uzat, certificatul de distrugere al autoturismului şi originalul certificatului de radiere. Este necesară şi nota de acceptare a producătorului. În cazul în care maşina a făcut obiectul unei moşteniri, dosarul trebuie să cuprindă şi o copie legalizată a certificatului de moştenitor.
***
Prin urmare, proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani le pot casa şi vor primi în schimb, din partea statului, suma de 3.000 de lei. Banii pot fi folosiţi numai pentru achiziţionarea unui autoturism nou.