Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, în colaborare cu organizaţiile colective Environ, Ecotic şi Recolau, cu administraţiile publice locale şi cu sprijinul autorităţilor de mediu, organizează mâine, 6 decembrie a.c., ultima acţiune din acest an, la nivel naţional, de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de la populaţie.

Purtând genericul "Marea Debarasare", acţiunea de colectare a DEEE marchează, mâine, 6 decembrie a.c., a patra ediţie din acest an. În ceea ce priveşte judeţul Bihor, acţiunea de colectare a DEEE va fi coordonată şi verificată de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor şi comisarii de mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu. Operatorul judeţean autorizat SC Bene International SRL Oradea va asigura logistica desfăşurării acestei campanii de colectare a DEEE, cu implicarea Asociaţiei Colective Ecotic şi a agenţilor de colectare din Bihor pentru zona Marghita.
În Oradea, spre exemplu, vor exista patru puncte fixe de colectare: 1 - Cartierul Rogerius (zona Spitalului Clinic Municipal); 2 - Cartierul Rogerius (strada Sovata - podul de pontoane); 3 - Cartierul Ioşia (intersecţia străzii Meşteşugarilor cu strada Oneştilor); 4 - Calea Clujului (în apropierea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie).
În judeţ, se va realiza colectarea DEEE la Aleşd, Beiuş, Borş, Salonta, Sânmartin, Ştei şi Valea lui Mihai, prin organizarea acţiunii de către administraţiile publice respective.
Marea Debarasare reprezintă acţiuni concertate în acest an, urmărind atât efectul economic, prin valorificarea deşeurilor respective, dar şi pentru menţinerea unui mediu curat, cât şi pentru îndeplinirea obiectivului asumat de România, faţă de Uniunea Europeană, de a colecta 4 kg de deşeuri pe cap de locuitor, până la finele anului 2008. Cât priveşte judeţul nostru, implicit participarea locuitorilor din mediul rural şi urban la Marea Debarasare, rezultatele de până acum au fost deosebite. De pildă, la acţiunea de colectare a DEEE din data de 1 noiembrie a.c., judeţul nostru a ocupat primul loc pe ţară (cu 75.701 kg DEEE), pe acelaşi loc situându-se şi pentru mediul rural (15.004 kg DEEE), iar Oradea a ocupat tot locul I, în clasamentul municipiilor.