Pentru perioada Sărbătorilor Pascale, sacrificarea mieilor se face numai în centre temporare autorizate destinate acestui scop, cât şi în unităţi autorizate. Detalii în acest sens au fost prezentate în cotidianul "Crişana" din 17 martie a.c., aşa că nu le mai repetăm, referindu-ne, acum, la centrele şi unităţile autorizate şi la orarul de funcţionare.

Datele primite, ieri, ne-au fost prezentate de către dl dr. Petru Gruia, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor. De altfel, DSVSA Bihor este instituţia abilitată pentru aprobarea spaţiilor destinate sacrificării mieilor, conform documentaţiilor depuse de către administraţiile locale din teritoriu.
Până ieri au fost aprobate, de către DSVSA Bihor, două centre temporare de sacrificare a mieilor: unul, la Oradea - Piaţa Ioşia, care va funcţiona trei zile, în perioada 20-22 martie a.c., între orele 7.00-19.00; celălalt centru de sacrificare a mieilor este la Beiuş - Oborul, tot pentru 20-22 martie, cu funcţionare între orele 7.00-19.00. Pentru Paştele ortodocşilor se va stabili perioada de funcţionare a acestor centre, conform solicitării administraţiilor locale.
Cum avea să menţioneze dl Petru Gruia, "mieii se mai pot sacrifica, de către proprietarii acestor animale, în abatoarele autorizate de la Salonta, Tulca, Mădăras, Roşiori şi Sântandrei, după care fiecare proprietar de miei îi poate valorifica, prin comercializare. De asemenea, mieii se pot sacrifica, de către proprietar, şi acasă, după care se predă crotalia la circumscripţia sanitară veterinară la care au fost înregistraţi, la fătare, mieii respectivi".
Pentru amatorii de statistici, anul trecut s-au sacrificat 2400 de miei la centru autorizat din Oradea (Piaţa Ioşia), iar la centrul din Beiuş - 150 de miei.