Calendar fiscal 2008
Obligaţii declarative şi de plată cu termen scadent la 25 iulie
Conform calendarului fiscal pentru anul în curs, există o arie largă de contribuabili cărora le revin diverse obligaţii declarative şi de plată pe care urmează să le îndeplinească, la anumite termene. Asemenea responsabilităţi de natură fiscală sunt mai ample, ţinând cont de termenul scadent 25 iulie a.c.. La solicitările adresate redacţiei din partea numeroşilor contribuabili care intră sub incidenţa prevederilor Codului fiscal, oferim detaliile necesare având ca interlocutor pe d-na Smaranda Scridon, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.
- Vă propun să începem cu Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat...
- Această Declaraţie (D-100) este depusă de plătitorii de impozit pe profit (perioadă fiscală trimestrială) şi de către plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, de plătitorii de venituri pentru venitul obţinut de o persoană fizică, rezidentă sau nerezidentă, dintr-o asociere fără personalitate juridică cu o microîntreprindere. Declaraţia D-100 are ca termen de depunere data de 25 a lunii următoare trimestrului.
- Dar despre obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale?
- Aici este vorba de Declaraţia 102 care, începând cu anul 2008, s-a desprins din Declaraţia D-100, devenind document fiscal de sine stătător. Declaraţia 102 se depune de către toţi plătitorii de venituri din salarii care au obligaţia reţinerii şi virării contribuţiilor din salarii către bugetul asigurărilor sociale şi fondurile speciale. Un asemenea document fiscal are termen de depunere lunar/trimestrial, în funcţie de vectorul fiscal.
- Ce obligaţii au plătitorii de accize?
- În acest sens există Declaraţia privind accizele (D-103) şi se depune de către plătitorii de accize cărora le revine obligaţia de plată la bugetul de stat. Termenul de depunere este lunar. De remarcat că şi D-103 a devenit, începând cu 2008, document fiscal distinct, prin desprinderea din Declaraţia 100.
- Până acum aţi menţionat trei principale documente fiscale care, prin specificitatea lor, intră în categoria celor cu termen scadent în această lună. Ce altă obligaţie declarativă mai există?
- Este de reţinut Declaraţia informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal (D-208) ce se adresează strict notarilor publici. Ca detaliu, din acest an s-a modificat doar procedural distribuirea impozitului, astfel, acum, el se distribuie în procent de 100% la bugetul de stat. Depunerea declaraţiei 208 se face semestrial, până la data de 25 a lunii următoare semestrului.
- Cum rămâne cu decontul de TVA?
- Pe de o parte, este Declaraţia 300 - Decont pe taxă pe valoarea adăugată (TVA) - care se depune de plătitorii de TVA, lunar şi trimestrial, în funcţie de vectorul fiscal. Pe de altă parte, există şi Declaraţia 301 - Decont special de TVA. Declaraţia 301 se depune de persoanele înregistrate în scopuri de TVA pentru achiziţiile intracomunitare; de persoanele fizice care achiziţionează un mijloc de transport nou, furnizat dintr-un stat membru al Uniunii Europene; de persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA şi de persoanele juridice neimpozabile care achiziţionează din spaţiul intracomunitar produse accizabile sau servicii pentru care locul prestării este în România. Termenul de depunere a Decontului D-301 este data de 25 a lunii următoare lunii în care are loc achiziţia intracomunitară.
- Au fost întrebări din partea cititorilor în legătură cu declaraţiile informative şi recapitulative. Ce loc ocupă ele în calendarul fiscal?
- Să răspund în ordinea întrebării: D 390 "Vies" este Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri. Se depune de toţi plătitorii de TVA - trimestrial, în data de 25 a lunii următoare trimestrului de raportare. Apoi, există Declaraţia 394 - Declaraţie informativă privind livrările/achiziţiile şi prestările efectuate pe teritoriul naţional. Se depune de plătitorii de TVA, iar declaraţia respectivă este semestrială (până la data de 25 a lunii următoare semestrului de raportare).
- În final, de unde se procură formularele pentru aceste documente fiscale?
- Toate aceste formulare, pentru completarea lor, se pot accesa de pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor: www.mfinante.ro. Formularele respective sunt însoţite de instrucţiuni de completare.
- Vă mulţumesc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.