Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe anul 2019 a trecut de votul consilierilor locali. Veniturile bugetului local (fără excedentul înregistrat la finele anului trecut) sunt de circa 31,16 de milioane de lei, din care 15,3 milioane reprezintă venituri proprii, 1,8 milioane sunt sume defalcate din TVA, iar aproape 14 milioane de lei provin de la Uniunea Europeană, în contul plăților efectuate și ca pre-finanțări aferente cadrului financiar 2014-2020.

Cât privește excedentul anilor precedenți, acesta este de aproximativ 9 milioane de lei. Secțiunea de funcționare a bugetului local deținea ponderea fondurilor, cu 17,2 milioane de lei, în timp ce secțiunii de dezvoltare i-au fost alocate puțin sub 14 milioane. Deși nu dispune de un buget generos, Consiliul Local Beiuș a stabilit să continue câteva investiții de amploare și să inițieze unele noi, la fel de importante. Vor continua lucrările ce vizează modernizarea școlilor: amenajarea sălii de sport de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” și a curții interioare a Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” sau renovarea fațadei Colegiului Național „Samuil Vulcan”. Spitalul Municipal va beneficia de fonduri importante pentru finalizarea următoarelor investiții: mutarea cantinei la Staționarul 2, ridicarea noului corp de clădire pentru farmacie și birouri și amenajarea unei parcări, la Staționarul 1. La Delani, așezare componentă a municipiului Beiuș, vor continua extinderea și modernizarea căminului cultural. Aleșii locali au decis și inițierea unor noi investiții, precum: renovarea unor clădiri din cadrul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, ridicarea, la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, a unui corp de clădire cu șapte săli de clasă, amenajarea unui rezervor de apă la Staționarul 2 al Spitalului Municipal, modernizarea pistei de atletism a Stadionului „Francisc Matei”, modernizarea Pieței agroalimentare, repararea podului peste Crișul Negru dinspre Finiș și a rețelelor stradală și pietonală. Consiliul Local a aprobat și câteva cofinanțări: circa 252.000 lei în cadrul proiectului intitulat „Lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice la Spitalul Municipal Ep. N. Popovici” și 245.000 lei pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă uzată, inclusiv a stației de epurare.

În acest an, au fost alocate fonduri cultelor și organizațiilor neguvernamentale care derulează activități cultural-educative. Propunerea inițială, care prevedea 70.000 lei pentru culte și 50.000 lei pentru ONG-uri, a fost suplimentată de consilierii locali, sumele finale ridicându-se la 95.000 lei, în cazul alocărilor bugetare pentru culte și la 75.000 lei pentru activitățile cultural-educative inițiate de ONG-uri.