Guvernul a aprobat acordarea primei tranşe de plăţi pentru sectorul zootehnic, pentru anul 2008, în valoare de aproximativ 650 milioane lei. Potrivit hotărârii privind aprobarea cuantumului plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, primele se acordă, în două tranşe, producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice.

Valoarea primei pe exploataţie, în funcţie de efectivul de bovine, este de 350 de lei pe cap de bovină şi de 25 lei pe cap de animal pentru ovine sau caprine. Plăţile se acordă pentru bovinele înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2008 şi pentru ovinele/caprinele care au împlinit vârsta de un an la data de 31 martie 2008. Sumele aprobate de Executiv reprezintă prima tranşă a plăţilor, iar cuantumul celei de a doua tranşe se stabileşte după publicarea ratei de schimb valutar pentru anul 2008 de către Banca Centrală Europeană şi după transmiterea de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a listei cu efectivele de bovine, ovine şi caprine eligibile la prime, în limita plafonului maxim garantat României pentru plăţi naţionale directe. Pentru anul 2008, plafonul maximal aprobat României de către Comisia Europeană pentru plăţile naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic este de 240.917,79 euro.
Din Bihor, conform datelor Centrului Judeţean al APIA, există 8351 de solicitări, pe baza cererilor şi a declaraţiilor depuse la APIA Bihor, pentru un efectiv de 46.173 de bovine şi 1076 de solicitări pentru un efectiv de 211.054 de ovine-caprine. "La ora actuală, în urma controalelor, a verificărilor pe care APIA Bihor le-a efectuat în teritoriu, există ca eligibile la prime 7.960 de cereri pentru un efectiv de 42.017 bovine şi 1055 de cereri pentru un efectiv de 206.832 de ovine/caprine. Pentru solicitările eligibile, am început deja întocmirea listelor, în ordinea depunerii cererilor, liste pe care le trimitem la APIA Bucureşti în vederea efectuării plăţilor", a declarat dl ing. Ioan Grec, director executiv al APIA Bihor.
În legătură cu solicitările care sunt neeligibile, APIA Bihor va trimite celor în cauză o notificare, iar contestaţiile urmează a fi analizate şi, după caz, este posibil ca dintre persoanele din categoria "neeligibilă" să mai poată deveni eligibile, deci incluse pentru primirea acestui sprijin financiar sub formă de primă.