Directorul Centrului Judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Ioan Sorin Roman, a transmis o informare şi o invitaţie către toţi fermierii bihoreni de a fi activi în noua campanie pentru depunerea cererilor de plată ce va avea loc în perioada 1 martie - 15 mai şi a solicitat primăriilor locale să sprijine fermierii în procesul de digitizare.

„În momentul când va fi finalizat Cadastrul general va fi foarte simplu. În baza măsurătorilor cadastrale, fermierul va trece numărul cadastral al parcelei şi automat ea va fi postată adecvat. Sunt primării care şi-au finalizat cadastrul, altele încă nu. Mulţumesc fermierilor beneficiari care au răspuns activ invitaţiilor pe care le-au primit anul trecut şi îi rugăm ca şi în această campanie, în perioada 1 martie - 15 mai, să fie la fel de prompţi, mai precis atunci când sunt invitaţi/programaţi să răspundă acelei invitaţii. Pentru că, de obicei, se cam lasă pe ultimele două-trei săptămâni”, a declarat Ioan Roman.

Potrivit acestuia, fermierii primesc invitaţii acasă pentru a se prezenta la centrul local de care aparţin, inclusiv la funcţionarul care se ocupă de preluarea dosarului. La fel ca anul trecut, după 15 mai se pot face modificări până pe 31 mai, dar după 15 mai se pot depune cererile timp de 25 de zile însă cu penalitate de 1% pe zi de întârziere.

Directorul APIA Bihor a punctat etapele depunerii cererilor de plată şi a solicitat sprijinul primăriilor, al primarilor, pentru a-i ajuta pe fermierii mici să îşi digitizeze suprafeţele agricole pe care le deţin, pentru a-şi identifica şi actualiza parcelele. Fermierii mari, cei cu peste 50 de hectare, în număr de 924 în judeţ, au compartimente de IT care rezolvă această chestiune. În perioada campaniei, şefii celor opt centre locale, chiar şi directorul APIA Bihor şi cei doi directori adjuncţi, vor face vizite în teren la primării, urmând să se rezolve eventualele situaţii cu probleme.

 

Al doilea județ pe țară

Pe de altă parte, Ioan Sorin Roman, director al APIA Bihor din data de 1 decembrie 2022, a prezentat raportul de activitate al agenţiei pe anul 2022.

Cei 110 angajaţi ai agenţiei sunt distribuiţi în opt centre locale - Oradea, Salonta, Tinca, Ştei, Beiuş. Aleşd, Marghita şi Săcueni - şi deservesc cele 101-uat-uri din judeţ. Gradul de încărcătură a dosarelor pe funcţionar este mare, a subliniat directorul, între 450 şi 750, ceea ce duce la imposibilitatea efectuării concediilor de odihnă şi a zilelor libere, crescând semnificativ riscul de boli profesionale şi nu numai.

În campania din anul 2022 au fost 31.503 beneficiari cărora li s-au distribuit 18.439.655 de euro, pentru o suprafaţă agricolă de 324.918 hectare. La finalul acţiunii de plată a avansului (în 30 noiembrie 2022), APIA Bihor se plasa pe locul doi în ţară ca număr de cereri autorizate pentru plata avansului.

Pentru a scoate în evidenţă importanţa activităţii APIA, directorul Roman a precizat că prin Programul Naţional Strategic (PNS), din cele peste 15 miliarde de euro, 12 miliarde de euro vor fi distribuite prin APIA, respectiv din cele 89 de măsuri, 62 vor fi realizate prin APIA.

Ca noutate, directorul a subliniat că pe lângă controlul administrativ şi cel în teren, din acest an, prin noua Politică Agricolă Comună, va exista şi o monitorizare permanentă a parcelelor prin satelit.

„Campania de anul trecut s-a derulat bine şi este meritul angajaţilor şi al celor care au condus această instituţie. Nu îmi asum reuşita, dar sper ca la prezentarea raportului de activitate pe anul 2023 să avem un raport la fel de favorabil, poate chiar şi mai bun, dacă mai e ceva de corectat”, a declarat Ioan Sorin Roman.

Directorul a menţionat că sediul APIA Bihor va intra, din vară, într-un proces de reabilitare termică, printr-o finanţare de 530.000 de euro, prin PNRR, printr-un proiect câştigat de fosta conducere a agenţiei, când era director Cristian Câmpan.

„Probabil din vară vom începe renovarea sediului agenţiei, cu anvelopare, schimbarea ferestrelor şi a uşilor. În plus, preconizăm, separat, să realizăm şi mansardarea clădirii, pentru a extinde spaţiul necesar arhivei”, a precizat el.