În fiecare an, la 15 mai, printr-o rezoluţie din anul 1993 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Familiei.

       

Cu ocazia sărbătoririi zilei consacrate evidențierii valorii și importanței familiei, Uniunea Județeană a Pensionarilor a organizat o conferință dedicată Zilei de 15 Mai, prin expuneri deosebit de interesante ale invitaților. Cuvântul de deschidere și bun venit a fost transmis participanților de către Dumitru Bochiș, președintele Uniunii Județene a Pensionarilor Bihor. A urmat un recital la violoncel, oferit de prof. univ. emerit dr. Agneta Marcu.

Membrii Uniunii Pensionarilor, respectiv prof. Leontina Costruț, Ioana Precup, Pascu Heteș și prof. Aurel Horgoș au dorit să transmită, prin versurile poeziilor create, sentimente legate de familia tradițională, casa părintească și amintiri ale copilăriei din satul natal.

Tema privind „Familia un moft, o tradiție sau  un stil de viață?” a fost prezentată de ing. Miorita Săteanu, coordonator de proiect și cetățean de onoare al municipiului Oradea. Foarte interesantă și de mare actualitate a fost expunerea temei domnului prof. univ. emerit dr. Vasile Marcu, intitulată „Elemente de educație în familie, cei 7 ani de acasă”, având în vedere vârstele diferite ale participanților la conferință.

„Secretul unei familii fericite este asigurată prin activitatea și funcționarea Direcției de Asistență Socială Oradea, respectiv prin proiecte ale căror servicii sunt destinate pentru bunul mers al famililor”, a declarat Anca Grama, directorul erxecutiv al DAS Oradea.  

Pentru a transmite informații și modificările din legislația actuală privind măsurile de protecție ale victimelor, s-a prezentat tema: „Stop violența în familie”, de către consilier Ileana Pușcaș, reprezentant al Asociației Lampas.

În partea a doua a conferinței au fost aplaudați elevii premianți ai concursului de creație literară „Fantezia in versuri”, proiect elaborat de Uniunea Pensionarilor, în colaborare cu Biblioteca virtuală Elit și aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor pentru ciclurile: primar, gimnazial și liceal.

Proiectul a prevăzut trei teme ale concursului, respectiv „8 Martie” – versuri dedicate mamei”, „Ziua familiei” - versuri despre familie și „1 Iunie – Ziua Internațională a copiilor”, versuri dedicate copiilor.

Pentru concursul dedicat Zilei de 8 Martie și Zilei de 15 Mai - Ziua  Familiei, lucrările elevilor au fost deosebit de înduioșătoare. În urma evaluării lucrărilor create din dragoste pentru mamă, din inspirație și talent, clasamentul concursului pentru tema „Ziua 8 Martie – Ziua mamei este următorul: premiul I -  a fost atribuit elevei Mara Bocioc, clasa a V-a, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”; premiul II - elevei Magdalena Ghiță, clasa a VII-a, Liceul greco–catolic „Iuliu Maniu”; premiul III a fost atribuit la egalitate de puncte pentru elevii Dacian Paul Pop, clasa VII-a, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, și elevei Ana Sofia Novac, clasa VI-a, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”.

Pentru ciclul liceal, premiul I a fost atribuit elevei Mariagrazia Roman, clasa a X-a, Liceul greco – catolic „Iuliu Maniu”; premiul II - elevului Dominik Babiak, clasa a XI-a, Colegiul Național „Iosif Vulcan”; premiul III - elevei Daniela Simina Pohuș, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”.

În urma evalurii lucrărilor create la concursul „Fantezia în versuri”, cu tema „Ziua familiei”, premianții prezenți și-au recitat creațiile în aplauzele participanților. Astfel, clasamentul  este următorul: pentru ciclul gimnazial - premiul I a fost atribuit elevei Sofia Maria Uțescu, clasa a III-a, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”; premiul I a fost atribuit elevului Casian Dominic Nicoară, clasa a III-a, Liceul Terotic „Lucian Blaga”; la ciclul gimnazial, premiul I a fost atribuit elevei Mihaela Bianca Brândaș, clasa a V-a, Liceul greco – catolic „Iuliu Maniu”; premiul II - elevei Ana Sofia Novac, clasa a VI-a, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, iar premiul III - elevului Cristian Ștefan Balș, clasa a VII-a, Școala Gimnaziala „Dacia”; pentru ciclul liceal, premiul I a fost atribuit elevului Dominik Bobiak, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Iosif Vulcan”; premiul II și III, pentru două poezii diferite, elevei Daniela Simina Pohuș, cls. a XI-a, Licelul Teologic Baptist „Emanuel”.

Miorița SĂTEANU