Miercuri, 5 decembrie, autorul textului Avalanşa, a fost prezent în Oradea, pentru a vedea spectacolul cu acelaşi nume, montat de regizorul Petru Vutcărău, împreună trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria.

Înainte de vizionarea spectacolului, Tuncer Cücenoğlu a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre sursa de inspiraţie a piesei Avalanşa şi despre semnificaţiile pe care acest text le are pentru el. Dramaturgul a mărturisit că a fost inspirat de povestea reală a locuitorilor unui mic sat din Anatolia, unde pericolul avalanşei îi determină pe locuitori să-şi trăiască viaţa în linişte, de la venirea iernii până la apariţia primăverii. „Însă gândul cu care am scris această piesă a fost acela că fiecare ţară are astăzi, metaforic vorbind, avalanşele ei. Fiecare ţară are o avalanşă care stă să-i cadă deasupra capului, dacă nu va fi păstrată liniştea”, a spus dramaturgul. „Succesul de care s-a bucurat Avalanşa cred că se datorează mesajului pe care am reuşit să-l transmit prin această piesă. Iar mesajul este acela că, indiferent de pericolul care te pândeşte, trebuie să vorbeşti. Trebuie să vorbeşti tare, trebuie să te faci auzit, trebuie să nu te laşi călcat în picioare”, a mai explicat Cücenoğlu.

Considerat una dintre personalităţile pregnante ale teatrului contemporan, dramaturg şi profesor de dramatrugie, Tuncer Cücenoğlu a scris 28 de piese de teatru, dintre care Avalanşa s-a bucurat de cel mai mare succes, având peste 40 de montări în Europa Argentina şi Japonia. Textele sale sunt jucate mai mult în Rusia, iar în România i-au fost montate piesele Avalanşa şi Matruşka.

Teatrul Regina Maria este cel de-al treilea teatru din ţară care montează Avalanşa, după Teatrul Naţional Bucureşti şi Teatrul Maghiar din Timişoara.

 „Îmi pare rău că astăzi mai este necesar să montăm astfel de texte cu astfel de mesaje”, a spus regizorul Petru Vutcărău, prezent alături de dramaturg la conferinţa de presă. „Dar pentru mine, ca regizor, Avalanşa a fost o provocare şi totodată o ocazie de a găsi alte mecanisme de citire şi de redare a unui text dramatic. Iniţial am citit piesa în limba rusă şi am fost foarte impresionat. Mi-am dorit să scost acest text din spaţiul realist literar şi, prin simboluri, să aduc altceva în faţa spectatorului. Să ridic alte probleme, despre ce înseamnă tradiţia sau legea pentru fiecare dintre noi, indiferent de spaţiul în care trăim”, a explicat Petru Vutcărău.

Orădenii care vor să vizioneze cel mai recent spectacol al Teatrului Regina Maria au ocazia astăzi, 6 decembrie, de la 19.00, sau în anul 2019, în 17 şi 18 ianuarie, sau în 6 şi 7 februarie. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrului şi online pe biletmaster.ro.