Un program inedit va fi prezentat astăzi, 17 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat, program care va cuprinde o simfonie clasică, o uvertură romantică și un concert de chitară în primă audiție la Oradea.

 

Trei lucrări de mare frumusețe vor fi prezentate melomanilor orădeni în această seară: uvertura Freischütz, de Carl Maria von Weber, Concertul nr. 1 pentru chitară și orchestră în Re major, op. 99, de Mario Castelnuovo-Tedesco, și Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, K.543, de Wolfgang Amadeus Mozart. 

Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, a menționat ieri, într-o conferință de presă că, și în acest an, continuă sprijinirea tinerilor artiști muzicieni, prin invitarea la Oradea atât a dirijorului Hermann Szabolcs, cât și a tânărului solist chitarist Giacomo Bigoni.

Hermann Szabolcs, dirijorul concertului din această seară, a studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia „Franz Liszt” din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff. A participat la cursuri de măiestrie îndrumate de Péter Eötvös, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octav Calleya ș.a., iar ca dirijor, a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, orchestra Teatrului de Operetă din Budapesta, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Arad, Danube Symphony Orchestra, Concerto Budapest, Orchestra de Camera Simplicissimus, Orchestra Anima Musicae, Camerata Regală București. Este director artistic al Cursurilor de Vară de la Csomaköz și fondator și director artistic al Corului de Copii din Satu Mare, unde îndrumă și cursuri de dirijat coral. A beneficiat de burse - Erste für Ersten (2013) și Bursa Republicană (2014), iar în anul 2015 a primit premiul PrimArt pentru tinere talente. În prezent este dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta, director al Asociației muzicale Hermann și asistent la Academia de Teatru și Film din Budapesta.

Solistul invitat, Giacomo Bigoni, a început studiul chitarei la vârsta de 8 ani, la Institutul Muzical „Achille Peri” din oraşul natal, conservator în care şi-a obţinut apoi diplomele de licenţă şi masterat. În 2012, a plecat la Londra şi a obţinut Diploma de Artist Interpret la Royal College of Music, unde a studiat cu Carlos Bonell şi Gary Ryan. Ulterior a studiat la Guildhall School of Music and Drama, sub îndrumarea profesorilor Robert Brightmore şi David Miller, susţinut financiar de Leverhulme Arts Trust. De asemenea, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de artişti ca Alirio Diaz, Roland Dyens, Vladimir Mikulka, Michael Lewin, Flavio Cucchi, Francesco Biraghi, Carlos Bonell, Olivier Pelmoine şi Graham Anthony Devine. În palmaresul chitaristului se regăsesc cele mai importante premii la competiţii internaţionale de profil: Premiile I la Concursul „Antonio Salieri” (2014), la Concursul din Città di Treviso (2013), la Concursul Internaţional „Luigi Zanuccoli” (2006, 2007 şi 2009), Premiile II la Festivalul de Chitară „Arte a 6 Corde” (2009), la Concursul „Suoni Nuovi” şi Premiul III la Competiţia din Città di Celano. A susţinut concerte în Italia, Marea Britanie, Spania şi România. În 2014, şi-a lansat primul album solo, Take Time, la casa de discuri Discoland Records din Marea Britanie, care include lucrări de Albéniz, Castelnuovo-Tedesco, de Falla, Di Salvo, Piazzola şi Walton.

„Simfonia este foarte aproape de sufletul meu, este o creație fantastică a lui Mozart, iar Concertul de chitară are o atmosferă superbă. Îmi place foarte mult orchestra din Oradea, pentru că este disciplinată. Abia aștept concertul de joi, pentru că de fiecare dată, putem crea ceva nou, iar acest lucru ne ambiționează să mergem mai departe”, a spus, printre altele, dirijorul Hermann Szabolcs la conferința de presă.

Aflat pentru prima oară în orașul de pe Crișul Repede, Giacomo Bigoni a mulțumit conducerii Filarmonicii orădene pentru invitație și ospitalitate. În ce privește Concertul pentru chitară, acesta a precizat că este o lucrare pe care o îndrăgește în mod special, întrucât Mario Castelnuovo-Tedesco este unul dintre cei mai prolifici compozitori pentru chitară. „Este un concert frumos, foarte bine scris, un concert pe care publicul l-a îndrăgit de fiecare dată”, a conchis solistul invitat.