Teatrul Regina Maria se pregătește să-și întâmpine spectatorii în noul an cu trei premiere. Prima, aparține Trupei Iosif Vulcan, „Capcana lui Hamlet”, adaptare după Nedialko Yordanov, în regia lui Petru Vutcărău, urmată de un recital de poezie programat la Sala Arcadia: „RĂZLEȚE... spicuiri din lirica lui Tudor Arghezi„ și un spectacol dedicat Micii Uniri, al Ansamblului Artistic Profesionist Crișana: „Uniți în cuget și-n simțiri”.

 

Nedialko Yordanov, autorul textului montat de Trupa Iosif Vulcan, este un om de literatură bulgar a cărui operă se remarcă prin texte din registre diverse precum poezie, proză, jurnalism politic și teatru. Creațiile sale de dramaturgie se bucură de succes încă de la începutul carierei, iar de-a lungul a peste 40 de ani de teatru, a scris piese cuprinzând toate genurile teatrale și a regizat numeroase spectacole.

Textul „Uciderea lui Gonzago”, care stă la baza spectacolului „Capcana lui Hamlet”, este, la rândul său, inspirat din tragedia shakespeariană „Hamlet”, și prezintă o variantă diferită și îmbogățită a evenimentelor de la curtea castelului Elsinore, centrată pe condiția artistului. Hamlet – prințul Danemarcei – pune la cale crearea unor împrejurări artificiale care reeditează abominabila crimă înfăptuită asupra tatălui său, iar pionii acestui plan de a demasca nelegiuirea săvârșită de Claudius, actualul rege, sunt actorii care tocmai au ajuns la castel. Victimele experimentului imaginat de Hamlet nu rămân, însă, doar unchiul său și – într-o oarecare măsură – mama sa ci și protagoniștii spectacolului, artiștii care „țin oglinzile” pentru ca spectatorul să se vadă pe sine.

Traducerea textului este realizată de Elvira Rîmbu, actriță și Manager Interimar la Teatrul Regina Maria, concepția regizorală a spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, care montează deja al doilea spectacol din această stagiune cu actorii care fac parte atât din Trupa Iosif Vulcan, cât și din Trupa Arcadia, iar scenografia este semnată de talentata artistă Oana Cernea.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Richard Balint (Charles), Elvira Rîmbu (Elisabeth), Petre Ghimbăşan (Benvolio), Răzvan Vicoveanu (Henric), Denisa Vlad (Amalia), Pavel Sîrghi (Sufleurul), Sorin Ionescu (Polonius), Consuela Egyed (Ofelia), Alin Stanciu (Horatio), Sebastian Lupu (Călăul), Ciprian Ciuciu (Hamlet), Igor Lungu (Un spion, Un torţionar).

Textul „Uciderea lui Gonzago” a mai fost montat la Oradea în anul 2010, spectacolul cu același nume având, însă, doar câteva reprezentații care s-au jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor.

„Nu îmi place să reiau spectacole de altă dată, dar în acest caz situaţia este deosebită. Pentru că textul este atât de ofertant şi de o actualitate atât de pregnantă, încât rămâi surprins”, a declarat regizorul spectacolului, Petru Vutcărău. „Nu s-a schimbat nimic faţă de acum 10 ani. Politicienii, în jocurile lor murdare, se folosesc de artişti, de oamenii de creaţie. Iar artiştii, în condiţia lor, care este sărăcia, aleg banii”, a mai precizat acesta. „Pentru mine spectacolul este o premieră, chiar dacă aceşti ani şi-au lăsat amprenta asupra actorilor. Scenografia este cu totul nouă. Oana Cernea a gândit şi a imaginat un spaţiu mult mai teatral, iar ideea de decor, de acum 10 ani, s-a transformat acum într-un decor funcţional”, a mai specificat Vutcărău. Premiera va avea loc duminică, 13 ianuarie, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, de la ora 19.00.

 

„Răzleţe”... spicuiri din lirica lui Tudor Arghezi

 

Următoarea premieră a Teatrului Regina Maria, „Răzleţe”... Spicuiri din Lirica lui Tudor Arghezi, va avea loc în data de 21 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia. Recitalul este un moment artistic de excepție dedicat iubitorilor de poezie. Susținut de către actorul Eugen Țugulea, spectacolul are menirea de a conserva și de a readuce, în același timp, în atenția publicului orădean, opera unuia dintre cei mai prolifici și îndrăgiți poeți români: Tudor Arghezi. Glasul reputatului actor va fi acompaniat de sunetele instrumentelor de suflat mânuite cu pricepere de Petrică Popa. „Am ales lirica lui Tudor Arghezi pentru că mi s-a părut nedrept ca un nume de asemenea amploare al literaturii româneşti să fie dat uitării”, a spus Eugen Ţugulea. „Poezia aduce în sufletul fiecăruia dintre noi nişte rezonanţe pe care nu văd ce altceva din exterior le-ar putea aduce. Poezia se scrie dintr-o stare. Chiar şi cei mai stângaci poeţi simt ceva atunci când scriu. De aceea consider că trebuie să ne apropiem de poezie şi să apropiem tinerii de poezie. Pentru că noi, fiinţele umane, nu ne putem numi fiinţe umane dacă nu avem sensibilitate şi capacitatea de a înţelege alte fiinţe umane”, a spus Eugen Ţugulea.

 

Uniţi în cuget şi simţiri

 

Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” va organiza, de asemenea, o premieră, intitulată Uniţi în cuget şi-n simţiri. Acest concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române, va avea loc joi, 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Spectacolul va fi prezentat de îndrăgitul actor George Voinese. Invitaţii speciali ai concertului sunt Niculina Stoican şi Mioara Velicu, care vor cânta alături de artiştii bihoreni Felicia Costin, Petrică Popa, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Stângaciu, Leontin Ciucur și corpul de dansatori al ansamblului. Artiștii vor fi acompaniați de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana”, condusă de maestrul Adrian Miescu, iar regia artistică a spectacolului este semnată de Leontin Ciucur.

Pentru premierele lunii ianuarie biletele au fost puse în vânzare la caseria teatrului şi online, pe biletmaster.ro