Joi, 11 iulie, în Turnul Primăriei Oradea, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă naivă Poezia Culorilor. Expoziţia a fost organizată de Asociaţia Pictorilor Naivi din România, iar vernisajul a fost realizat de preşedintele asociaţiei, Mircea Stroe.

Expoziţia de artă naivă „Poezia culorilor”, vernisată ieri în Turnul Primăriei Oradea, este susţinută de unul dintre pictorii de referinţă în arta naivă contemporană românească. Lumea satului, un adevărat calendar al Brusturilor, este la ea acasă în tablourile Rodicăi Nicodin, iar lucrările expuse, o aduc mai aproape de sufletele orădenilor.

„Această expoziţie vrea să readucă în conştiinţa publică actuală imaginea şi imaginarul ţăranului român, în lumea arhaică mai mult decât în cea contemporană. Privitorul descoperă, în pânzele expuse, viaţa rurală care apare ca o peliculă de cinematograf Lumière în plină desfăşurare, cu secvenţe alerte sau mai puţin grăbite, împărţite în vremea mieilor, vremea coasei şi ielelor, timpul cireşelor, vremea culesului merelor şi perelor, vremea nunţilor şi a şezătorilor, timpul iernii şi al sărbătorilor”, a explicat, în cadrul vernisajului, preşedintele Asociaţiei Pictorilor Naivi din România, Mircea Stroe. „O rânduială fascinantă a satului moţesc, o incursiune în orizontul rural pe care sătenii din Brusturi îl poartă cu ei prin toate anotimpurile vieţii. Căci majoritatea brusturenilor îşi petreceau viaţa, netrecând graniţele satului lor izolat de civilizaţie, şi nu ştim astăzi dacă acest lucru nu era cumva un imens avantaj, nepreţuit în păstrarea tradiţiilor locale”, a mai explicat acesta. „Pictoriţa Rodica Nicodin este un adevărat restaurator al satului, pe care îl reconstruieşte răbdător şi melodic pe pânză, de la petalele florilor şi frunza copacului până la acoperişul tradiţional din şindrilă şi la portul popular specific brusturenilor. În lucrările Rodicăi Nicodin distingem foarte clar "felii" ale vremurilor şi anotimpurilor din paşnicul calendar al locului”, a subliniat Mircea Stroe. „În fiecare tablou înfloresc şi rodesc cireşii, prunii, merii sau perii, iar poamele din livezi se ascund printre frunzele toamnei, iradiind văpaia unor fantastice culori pe care numai artistul naiv este în stare să le surprindă pe pânză”, a mai specificat acesta.

Rodica Nicodin este nora celebrului Ion Niţă Nicodin, fondatorul şcolii de pictură naivă de la Brusturi, considerat de majoritatea criticilor cel mai de seamă pictor naiv din România. Totodată, artista este fiica pictorului naiv Petru Mihuţ.

„Am început să pictez prin 1972, pe o ramă de la stupii pe care-i aveam în curte, cu nişte resturi de culori stoarse din tuburi aproape goale, pe care le-am diluat cu gaz”, a mărturisit artista. „Poate că aveam talent, posibil moştenit, dar la fel de probabil nu mi l-aş fi descoperit nicodată fără ajutorul socrului meu, regretatul Ion Niţă Nicodin, care a avut încredere în mine şi mi-a arătat toate lucrurile legate de culori", a mai spus Rodica Nicodim. Expoziţia „Poezia culorilor”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor este cu vânzare şi va sta pe simeze până în data 30 iulie. În august va mai fi organizată o expoziţie de artă naivă la Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.