Galeria "Euro Foto Art" din Oradea găzduieşte, începând de ieri, o inedită expoziţie de artă fotografică, organizată în preajma Zilei Morţilor, constituită din lucrările cunoscutului artist fotograf orădean Ştefan Toth A. FIAP. Cele 101 imagini alb-negru, realizate în perioada anilor 1982 - 2009, reflectă impresia vizuală a artistului fotograf expozant privind fenomenul de vandalizare (1982), respectiv etapele strămutării Cimitirului Olosig din Oradea. Vernisajul a avut loc ieri, în prezenţa autorului, la lumina lumânărilor aşezate la parterul şi mansarda Galeriei "Euro Foto Art" din Oradea.

 

Până în anul 1970, Cimitirul "Olosig" a fost înconjurat de locuinţe şi blocuri construite de regimul comunist, motiv pentru reprezentanţii municipalităţii de atunci au decis închiderea acestuia. A urmat o perioadă în care cimitirul a început să fie crunt vandalizat. Artistul fotograf Ştefan Toth A.FIAP a realizat primele imagini cu mare curaj, în primăvara anului 1982, într-o perioadă când subiectele religioase erau "nerecomandate" fotografierii. După ce municipalitatea a decis strămutarea cimitirului, el a revenit aici periodic, imortalizând imagini mai puţin văzute şi cunoscute publicului. Subiectele, de multe ori nu foarte plăcute, au fost fotografiate în aşa fel încât să devină simboluri şi mesaje artistice. Ştefan Toth şi-a "considerat" misiunea îndeplinită în momentul în care în luna februarie 2009, cu ocazia unor ninsori abundente, a reuşit să surprindă imagini deosebite, îmbrăcate în alb, ceea ce pentru el semnifica "înălţarea" fostului cimitir la ceruri. Artistul fotograf a dorit ca această expoziţie să constituie un mesaj vizual către publicul vizitator, de a înţelege ce a însemnat pentru el, şi cu siguranţă şi pentru alţi orădeni, moartea crâncenă a Cimitirului "Olosig", nedorind nicidecum o altă interpretare. În plus, cu prilejul vernisajului de ieri, a fost lansat şi catalogul editat în limbile română, engleză şi maghiară, având acelaşi generic, "Moartea unui cimitir", realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor şi al artistului fotograf Claudiu Szabo (care a colaborat conceptual şi a asigurat tehnoredactarea acestuia), catalog tipărit în condiţii tipografice deosebite la Tipografia "Honterus" din Sibiu. Gazda expoziţiei a fost criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a scris pentru catalogul editat o prefaţă de excepţie. Momentele muzicale au fost susţinute de artiştii Cvartetului "Varadinum" din Oradea.

 

Expoziţia, organizată sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei Oradea, va rămâne la dispoziţia publicului până în 12 noiembrie, în zilele de lucru, între orele 9.00-19.00, iar sâmbăta, între orele 10.00-14.00, intrarea fiind liberă.