Două compoziţii aparţinând generaţiei romantice de compozitori vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic care va avea loc joi, 23 mai, de la ora 19.00, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea.

Din program vor face parte lucrările Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în si bemol minor, op. 23, de P. I. Ceaikovski, și Simfonia a II-a în Re major, op. 73, de J. Brahms.

„Pentru realizarea concertului simfonic din această săptămână, Filarmonica orădeană îi are ca invitați pe maestrul Artur Kaganovskiy și pe solistul concertist, pianistul Székely Attila. Publicul orădean îl cunoaște pe maestrul Kaganovskiy datorită prestațiilor sale extraordinare arătate în ultimii ani, în stagiunile Filarmonicii, în calitate de solist concertist violonist. De această, dată, îi vom cunoaște o altă latură a activității sale, și anume cea de dirijor. La Oradea, domnia sa evoluează pentru prima dată în această ipostază”, a precizat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, în cadrul conferinței de presă.

Artur Kaganovskiy a emigrat împreună cu familia din Moscova, în SUA, la vârsta de șase ani, fiind îndemnat și ajutat de renumitul violonist Isaac Stern. A absolvit obținând și masteratul la „Julliard School” din New York, avându-i profesori pe Jonathan Strasser și pe mentorul său de mai târziu, legendarul dirijor afro-american, James DePreist. În timpul anilor de studiu a câștigat bursele „Fritz Kreisler” și „Joseph Fuchs”. A susținut concerte în Europa, America de Nord, America de Sud, China și Rusia. A dirijat orchestre importante, precum Manhattam Philharmonic Orchestra, New York Chamber Virtuosi și Soliștii Camerali din Salzburg. Din 2018 este dirijor permanent și director artistic invitat al Orchestrei de Cameră din Miercurea Ciuc. De-a lungul carierei, a concertat cu artiști renumiți, precum Shlomo Mintz, Pinchas Zukerman, Rami Solomonow, Itzhak Perlman, James Newton Howard, Grigory Kalinovsky și Michael Tree.

Solistul invitat al concertului este Székely Attila, care revine în orașul de pe Crișul Repede după o serie de prestații notabile. De această dată, maestrul Székely va aborda o capodoperă importantă a pianiștilor, și anume Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor, de Ceaikovski.

Székely Attila s-a născut în 1974, la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. dr. Adriana Bera. A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen (Germania), la clasa prof. Tomislav Baynov și Amirás Gábor. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). A urmat cursurile de perfecționare ale maeștrilor Arkadi Sevidov, Malcolm Bilson, Cordelia Höfer și Amirás Gábor. În 1999 a obținut premiul I al Concursului „Chopin” din București și premiul III al Concursului Internațional „Jeunesses Musicales”. În calitate de solist concertist, a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția, Italia, Marea Britanie, USA, Franța și în Scandinavia, precum și cu orchestre importante din România. Din 2017 realizează la casa de discuri Centaur Label Inc. din SUA împreună cu violonistul Artur Kaganovskiy înregistrarea Sonatelor pentru vioară și pian de J. Brahms, C. Franck, Cl. Debussy, precum și a Sonatinelor de Fr. Schubert. Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.