În perioada 1-5 mai 2019, Teatrul Szigligeti invită publicul la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului HolnapUtan. Anul acesta festivalul reuneşte opt trupe din trei ţări, care vor prezenta la Oradea 12 spectacole.

În cele cinci zile de evenimente, publicul va putea urmări producțiile celor mai importante ateliere teatrale din regiune, montate de artiști tineri. Festivalul își propune să le ofere debutanţilor talentaţi şansa de a-şi prezenta creaţiile. La a VII-a ediție a Festivalului „HolnapUtán”, vor participa trupe renumite din lumea teatrului maghiar precum Teatrul Örkény de la Budapesta sau Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, Serbia, cunoscut pentru spectacolele sale inedite. Totodată, se va pune accentul  pe prezentarea unor spectacole oferite de trupe independente, ca Waitingroom Project Cluj-Napoca, sau coproducția Teatrului K2 de la Budapesta și a Teatrul Național din Miskolc. Conform obiectivelor propuse încă de la lansarea festivalului, oferta de spectacole este completată de producțiile universităților de artă teatrală cu limba de predare maghiară din regiune. În acest an, îi vom vor sosi la Oradea studenții Universității de Artă Teatrală și Cinematografică de la Budapesta, studenţii Universității de Artă Târgu-Mureș, respectiv cei ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

Spectacole la Sala Mare

Seria spectacolelor la Sala Mare începe cu producția „Deșteptarea primăverii” a trupei Harag György, Teatrul de Nord Satu Mare. Spectacolul se va juca în data de 2 mai, de la ora 20.00.  Spectacol de teatru fizic, în regia lui Csaba Györfi, Deşteparea primăverii prezintă modul în care personajele, în căutarea propriei fericiri, se lovesc de pereții unui sistem deficitar,  în care reguli și norme stricte pun piedici în fața dorinței de a învăța, iar corpul și sexualitatea sunt subiecte tabu.  Spectacolul va avea loc pe scena mare, în format studio.

Teatrul Örkény de la Budapesta vine pentru prima dată în orașul nostru, și cu o producţie de anvergură:  „Secondhand”. În cadrul spectacolului inspirat din romanul documentar al Svetlanei Alexievici, autoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, urcă pe scenă vedetele ale teatrului maghiar. Tot în premieră la Oradea, va urca pe scenă trupa Teatrului Kosztolányi Dezső din Subotica, Serbia. Sâmbătă, 4 mai, de la ora 19.00, aceasta va prezenta spectacolul „Norul din pantaloni”, după o poezie de Vladimir Maiakovski. Producţia regizată de Kokan Mladenovic analizează efectele revoluției, dar și fenomenele sociale declanşate de ea. Spectacol este jucat în limbile maghiară, sârbă și rusă şi beneficiază de supratitrare în română, maghiară și engleză

În ultima zi a festivalului, de la ora 19.00, se va juca  spectacolul „Eclecticon 2048”, o coproducție a Teatrului K2 de la Budapesta și a Teatrul Național din Miskolc, în format studio pe scenă mare.

 

Spectacole la Studio

În ziele de  1 și 2 mai, în deschiderea festivalului, orădenii sunt aşteptaţi la spectacolul studenților din anul V,  Universitatea  de Artă Teatrală și Cinematografică Budapesta, care vin cu trei propuneri: o adaptare după Cehov, „Livada de vișini” (regia: Sándor Zsótér ), un spectacol de improvizații regizat de Péter Kárpáti, respectiv o producție bazată pe o piesă contemporană maghiară, intitulată „Strada Nyíregyháza”.

În data de 3 mai, de la ora 17.00, se va juca  monodrama Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, „Carton și conopidă”, urmată, de la ora 18.00, de spectacolul studentei Universității de Arte Târgu-Mureș, Viktória Renczés, intitulat „Hateha”. De asemenea,  în data de 4 mai, de la ora 17.00, studenții în anul trei ai Institutului Maghiar de Teatru al UBB  vor prezenta spectacolul „De veghe în lanul de secară”, iar în 5 mai, de la ora 15.00, publicul este invitat  la spectacolul de dans „Ritualul primăverii”, tot în interpretarea studenților UBB.

Seria spectacolelor studio se încheie cu o producție scrisă și regizată de Tamás Lovassy Cseh, „România 100”. Spectacolul trupei independente Waitingroom Project analizează relațiile româno-maghiare, dar și fenomenele sociale specific ardelenești. Spectacolul este supratitrat în limba română.

  Programul integral al Festivalului „HolnapUtán”, ajuns în acest an la a șaptea ediție, este disponibil pe site-ul Teatrului Szigligeti (www.holnaputan.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro ). Biletele s-au pus în vânzare la casieria Teatrului Szigligeti sau online, pe pagina www.biletmaster.ro. Totodată, organizatorii oferă publicului un abonament la prețul de 60 de lei, valabil pentru patru spectacole la liberă alegere.

Festivalul este sprijinit de Consiliul Județean Bihor, respectiv Asociația Szigligeti Tanoda.