Lumea culturala italiană din domeniul artelor vizuale este mai săracă şi îndurerată prin trecerea la cele veşnice a marelui sculptor Antonio Del Donno, de origine napolitană, la vârsta de 93 de ani.

Reprezentativ creator din ultimul secol cultural al Italiei, sculptor, pictor, grafician, renumit nu numai în spațiul civilizației italiene, dar cu precădere și în cel vest-european, Antonio Del Donno a fost realmente un mare prieten și admirator al culturii românești. Din dorința intimă, ancorată de sentimentul său fratern, a ocazionat prin itinerariul său expozițional românesc, poposind prima oară în Oradea, cu o expoziție personală la Muzeul Țării Crișurilor. Originală personalitate spirituală, prin dimensiunea și rangul său, a sensibilizat lumea artistică orădeană prin lucrările sale inedite transferate din „Cetatea eternă” Roma, pentru scurt timp, prin bunăvoința domnului Alberto Molinari, care deține direcția Arhivei maestrului Del Donno, în fabulosul spațiu cultural al orașului Oradea.

„Artist vizual de o complexitate greu încadrabilă, cu un limbaj plastic care trece cu uşurinţă de la desenul simplu şi câteva uşoare trăsături de penel la lucrări din materiale recuperate, mesaje scrise cu fierul înroşit pe bucăţi de lemn ori imaginea bancnotei americane de un dolar, Antonio Del Donno ne oferă conţinuturi tematice care rămân şi astăzi fidele revoltei iniţiale, acelui univers accentuat crepuscular de la care a pornit. Un univers – social şi existenţial – neaşezat, un amestec de bine şi rău, de haos şi limpezime, de ideal şi false profeţii” (critic de artă Aurel Chiriac).

Prin remarcabila și fructuoasa relație spirituală statornicită între Oradea și Roma, prin interesul și sensibilitatea reprezentantului de la Archiva Del Donno din Roma, față de cultura și spiritualitatea poporului român, s-a materializat printr-un schimb expozițional reciproc, prin invitația specială a renumitului sculptor orădean prof. univ. dr. Cornel T. Durgheu, de-a organiza o expoziție personală în Italia. În mod fericit, demersul s-a concretizat și urmare a unei solicitări generoase adresată Administrației Primăriei din Oradea. Gestul a cimentat relația culturală Italia-România printr-o primă expoziție a lui Antonio Del Donno la renumitul Muzeu al Țării Crișurilor, apoi, prin organizarea altor expoziții a maestrului Antonio Del Donno în orașele: Târgu Mureș, Satu Mare, Baia Mare și Arad.

„Se esistesse una pittura in grado di compendiare in sè le fantomatiche condizioni di arte che presume di operare a ridosso della fine del mondo, le marchiature su tavola e le pitture su tela di Del Donno, a diverso titolo, sarebbero da porre in questo ambito’’ ( ,,Dacă ar exista o pictură capabilă de a rezuma în ea fantomatice condiții, o artă care presupune de a opera apropierea sfârșitului lumii, marcajele pe tabla metalică sau picturile pe pânză ale lui Del Donno, prin titluri diversificate, ar fi să se puna în acest ambient”) – (critic de arta Gianni Garrera).

Semințele colaborării în domeniul creațiilor artistice plastice – prin spiritul catalizator, Antonio Del Donno și artiștii creatori orădeni și transilvăneni, a rodit și a înflorit ,,in vita creativa”, în viața creativă, concretizându-se în evenimente culturale prolifice, care ne duc spre certitudinea unor materializări profunde și diversificate spre viitor, prin noi manifestări culturale bilaterale între artiștii italieni și orădeni, în trena dinamică a dezvoltării materiale, dar și spirituale a celui mai dinamic și prolific aparat administrativ din România, Oradea.

Antonio Del Dono, spre satisfacția noastră, rămâne în memoria locului, între comunitatea culturală italiană orădeană și comunitatea istorică a românilor, liantul sufletesc al transferului reciproc în lumea înălțătoare a civilizației spirituale europene.

Enrico BINACO,

reprezentant oficial exclusiv în România