Muzeul Ţării Crişurilor invită publicul joi, 19 mai, la Seminarul „Securitatea Europei de Sud-Est și importanța componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina”, organizat de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, New Strategy Center București și instituţia muzeală.

Umanitatea a cunoscut în ultima perioadă drama provocată de pandemie, ce a însemnat îmbolnăviri, izolare, carantină, multiple restricții, separare și moarte, dar și creșterea dorinței specialiștilor de cunoaștere a elementelor ce au stat la baza crizei sanitare.

Astăzi, zona Europei de Sud-Est cunoaște o nouă criză, una pe care mentalul colectiv spera să nu o mai întâlnească, o criză militară. Tensiunile politico-sociale și acțiunile militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei nu au lăsat indiferent mapamondul, sentimentul de întrajutorare și unitate fiind catalizatorul moral, spiritual și material, valori ce caracterizează poporul român și organizațiile internaționale la care România a aderat.

Ca și în cazul crizei sanitare, specialiștii în munca intelectuală își unesc forțele și analizează, compară și formulează ipoteze care să descrie situația geopolitică existentă în prezent. În acest context, organizatorii propun un seminar care să ofere reflecții și proiecții asupra securității Europei de Sud-Est alături de importanța componentei transatlantice, în care vor putea fi ascultate vocile unor personalități intelectuale care s-au remarcat în domeniul lor de activitate: Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Gl. Bg.(r) Eduard Simion, Profesor Asociat al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Senior Associate Expert al New Strategy Center - Romania, Simona Cojocaru, Secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale, George Scutaru, Director General al New Strategy Center, Dan Dungaciu, Director al Institutului de Studii Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, și General Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General.

Orădenii sunt invitaţi o sesiune informală, participativă, în care veți descoperi Componenta de descurajare a flancului estic al NATO și locul României în cadrul acesteia, mutații geopolitice globale, ce reprezintă amenințările hibride, rolul și importanța strategică a Mării Negre, dar și a infrastructurii României din perspectiva militară. Evenimentul se va desfășura la Muzeul Țării Crișurilor, în sala de conferințe, începând cu ora 10.00. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.