Filarmonica de Stat Oradea vă invită astăzi, 3 mai, de la ora 19.00, să asistaţi la un concert simfonic inedit, condus de dirijorul Jankó Zsolt. O noutate va fi prezentarea Concertului pentru doi fagoţi şi orchestră în Fa major, de Johann Baptist Vanhal, unde soliști vor fi Muzsi Levente și Horațiu Miron.

 

Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născut în anul 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004, a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă „Erasmus” la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia, studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008, a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orchestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007, a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice, a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria, a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea, susţine, cu regularitate, şi concerte educative pentru tineret. A realizat, totodată, numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului „Bartók” din Cluj a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria), a dirijat în 2007 „Pärnu City Orchestra” din Estonia. În 2010, a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Jankó Zsolt este, totodată, și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

Promovarea tinerelor talente

Programul va debuta cu Concertul pentru doi fagoţi şi orchestră în Fa major, de Johann Baptist Vanhal, un compozitor de origine cehă, mai puțin cunoscut pe meleagurile noastre, și va continua cu Concertul pentru violă și orchestră în Re major, op. 1, de Carl Stamitz, reprezentant al Şcolii de la Mannheim.

În cea de-a doua parte a concertului va putea fi audiată Simfonia nr. 38 „Praga” în Re major, K.504, de Wolfgang Amadeus Mozart. La finele anului 1786, s-a născut simfonia lui Mozart cu numărul 38. În ianuarie, anul următor a prezentat-o la Praga, de aici vine şi numele de Simfonia Praga.

Partea solistică a concertului de Vanhal va fi interpretată de Muzsi Levente și Horațiu Miron.

„Prin acest concert, continuăm activitatea noastră binecunoscută de a sprijini tinerele talente locale, și nu numai. Vorbim de doi tineri ai orchestrei simfonice orădene cu care ne mândrim. Ei fac parte din această tănără generație foarte bine pregătită”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, miercuri, la conferința de presă.

Muzsi Levente a absolvit Liceul de Muzică din Cluj la specializarea fagot. Și-a continuat studiile la Conservatorul din Trossingen, urmând, apoi, cursuri masterale la Hannovra. A câștigat mai multe premii I și II la concursuri naționale de specialitate. S-a perfecționat la cursurile de măestrie susținute de Mathias Ratz, Lakatos György, Higinio Auero, Eckhart Huebner și Sergio Azzolini. De-a lungul anilor a colaborat cu mai multe orchestre din Germania, printer altele și cu Orchestra Staatstheater din Hildesheim, dar și cu orchestra MPO din Malaezia. În prezent este artist instrumentist fagotist al Filarmonicii de Stat Oradea.

Horațiu Miron s-a născut la Cluj-Napoca, în 1979. După studii la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din orașul natal, sub îndrumarea profesorilor Trif Nicolae şi Barabás Béla. A participat la cursuri de măiestrie sub îndrumarea prof. David J. Rachor (Iowa, SUA), Dorel Ţeican (Solingen, Germania), Lakatos György şi Janota Gábor (Budapesta, Ungaria), Akio Koyama (Trossingen, Germania). A obţinut mai multe premii la concursuri naţionale (între 1992-1997: Ploieşti, Timişoara, Constanţa, Baia Mare, Iaşi, Reşiţa) şi internaţionale (Middlesbrough - Marea Britanie, 1999). Din 2003, este artist fagotist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea, în prezent ocupând funcția de şef partidă fagot. A colaborat cu orchestre din ţară (Filarmonica din Sibiu şi Cluj, Opera Naţională Română din Cluj), având apariţii solistice (alături de Filarmonica din Oradea), participând şi la o serie de concerte camerale.

„Referitor la concertul nostru, putem spune că temele, liniile melodice nu sunt deloc complicate, având la bază un permanent dialog între instrumentele soliste. Va fi o lecție de prietenie între instrumente, o poveste despre prietenie”, a spus solistul Horațiu Miron la conferința de presă.

Concertul de Stamitz va fi interpretat de Máté Győző, născut în 1963, la Vlăhiţa. Și-a efectuat studiile muzicale la Academia de Muzică din Bucureşti, fiind îndrumat de maeştrii Valeriu Pitulac şi Ştefan Gheorghiu, participând apoi la cursurile de măiestrie susţinute de Ruggiero Ricci. În 1990, s-a stabilit în Ungaria, a fost violist în Orchestra Simfonică din Szeged între anii 1990-1992, iar din 1993 a devenit solist violist al Orchestrei Radio din Budapesta. În 2002, a primit două premii importante drept recunoaştere a activităţii sale artistice: Premiul Muzicianul Anului şi Premiul Dohnányi Ernő. Din 2001, este invitat principal al Orchestrei din Kanazawa (Japonia). Din 2010, este membru al orchestrei Solistes Européens de Luxemburg. A fost, de asemenea, solist violist al Orchestrei de Cameră „Concentus Hungaricus” şi membru al Cvartetului „Danubius”. A imprimat primul său CD solo în 2007, interpretând împreună cu pianistul Szokolay Balázs bijuterii ale literaturii violistice (originale şi transcripţii) acoperind o largă arie stilistică din perioada clasică până la mijlocul secolului al XX-lea.