Miercuri, 31 august, noul manager al Filarmonicii de Stat Oradea, Meleg Vilmos, a susţinut prima conferinţă de presă de la preluarea mandatului, alături de directorul artistic al instituţiei, Vasile Foica. Stagiunea 2017-2018 include nume de referinţă din peisajul muzical simfonic naţional şi internaţional, capodopere ale literaturii muzicale, dar şi programe neconvenţionale menite să atragă amatorii de muzică spre sala de spectacol.

 

„Dorim să fim mult mai prezenţi în viaţa culturală din Oradea şi din Bihor şi dorim, de asemenea, să diversificăm programul stagiunii, pentru a deschide porţile spre publicul amator de muzică”, a spus în prima sa conferinţă susţinută în calitate de manager, Meleg Vilmos. Acesta a subliniat că în caietul de sarcini există trasate anumite aspecte legate de accesibilitatea anumitor programe ale stagiunii, dar sarcinile i se par fireşti în contextul în care instituţiile de cultură trebuie să atragă oamenii spre sala de spectacol şi să fie cât mai aproape de ei.

„Avem obligaţia să lărgim oferta de programe, ţinând cont în acelaşi timp că rolul unei filarmonici este şi va rămâne acela de a promova muzica clasică şi contemporană”, a atras atenţia directorul. O altă componentă  pe care se va insista va fi educaţia muzicală a copiilor din judeţ. „Dorim să aducem mai mulţi copii din judeţ la concertele educative. În acest sens vom discuta cu primarii din judeţ, pentru a putea aduce aceşti copii la Oradea”, a mai subliniat Meleg Vilmos.

„Încercăm în această stagiune să lărgim aria genurilor prezentate pentru a atrage şi publicul neavizat. În acest sens, am inclus în stagiune şi programe neconvenţionale. Am ales genuri care au tangenţă cu muzica simfonică şi care sunt orchestrate pentru orchestră simfonică”, a explicat şi directorul artistic Vasile Foica.

Un astfel de concert va avea loc în data de 26 octombrie, când se va prezenta Chanson d’amour, soliştii invitaţi fiind soprana Nicoleta Colceiar şi tenorul Tiberius Simu, dirijor, Ladislau Rooth (Israel).

De asemenea, de 1 martie, orădencele sunt invitate la concertul Tango Simfonic, având ocazia de a aplauda trei interpreţi argentinieni: Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon). Nu în ultimul rând, în 14 şi 15 iunie, orădenii se vor bucura de celebrul concert cu muzică din filme, de această dată spectacolul beneficiind şi de proiecţii video.

 

Aniversarea compozitorului Eugen Doga

 

Printre evenimentele notabile ale acestei stagiuni se află şi aniversarea celebrului compozitor moldovean Eugen Doga, recunoscut şi premiat pentru coloana sonoră a unor filme ca Lăutarii, Şatra sau Gingaşa şi tandra mea fiară, valsul celebru din ultimul film fiind ales în 2014 de UNESCO drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX. Orădenii vor avea onoarea de a participa la un spectacol aniversar, dedicat celor 80 de ani de viaţă ai maestrului, spectacol în care Eugen Doga va fi prezent pe scena Filarmonicii, unde va acompania la pian, sau după caz, va fi solist.

Conducerea Filarmonicii a dorit ca maestrul Doga să poată fi prezent la acest spectacol şi a ţinut cont de programul încărcat al compozitorului, astfel că spectacolul a fost programat într-o zi de marţi, în locul obişnuitei seri de joia. Cum astfel de evenimente sunt rare în urbea de pe Criş, Filarmonica îi roagă pe abonaţii care nu pot fi prezenţi la concert să anunţe, pentru ca locurile să fie atribuite altor doritori.

O altă surpriză muzicală va fi concertul in memoriam Bergel Erich, compozitor şi fost dirijor al Filarmonicii Oradea între anii 1956-1963.

Stagiunea va include şi şapte concerte vocal-simfonice (corul fiind pregătit de Lászlóffy Zsolt). Primul astfel de concert este programat în data de 28 septembrie şi este dedicat împlinirii a 500 de ani de la reforma protestantă.

 

Dirijori şi solişti invitaţi

 

Stagiunea 2017-2018 se va deschide sub bagheta maestrului dirijor Romeo Rîmbu, cu un program care cuprinde Rapsodia Română (G. Enescu), Concertul pentru pian şi orchestră în La minor, de E. Grieg, şi Tablouri dintr-o expoziţie, de M. Musorgski - M. Ravel.

De altfel, dirijorii permanenţi ai Filarmonicii vor conduce 16 concerte (Romeo Rîmbu - 9, Jankó Zsolt - 7). Dintre dirijorii care au acceptat invitaţia Filarmonicii orădene în această stagiune îi amintim pe Mihail Agafiţa (Republica Moldova), Alpaslan Ertüngealp (Turcia), César Álvarez (Spania), Sabin Păutza, Shynia Ozaki (Japonia), Arthur Arnold (Olanda), Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda) sau Ilarion Ionescu Galaţi.

Printre soliştii invitaţi vom regăsi nume ca:  Horia Mihail, Dana Borşan, Csíki Boldizsár, Răzvan Dragnea (pian); Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Roman Kim (Germania), Florin Pîrvulescu (SUA), Carol Vitez (Germania), vioară; Vasile Iovu (Republica Moldova, nai), Vasile Advahov (Republica Moldova, acordeon),  Alexandru Athanasiu (vibrafon), Matei Ioachimescu (flaut), Sergiu Cârstea (trompetă). Nu vor lipsi soliştii vocali, dintre care le amintim pe sopranele Diana Ţugui, Carmen Gurban, Nicoleta Colceiar sau pe tenorii Cosmin Ifrim, Tiberius Simu, Pataki Adorján. De asemenea, Filarmonica îşi continuă programul de promovare a tinerilor artişti cu rădăcini orădene, fiind invitaţi în concerte soliştii Nicolae Mihăilă (pian), Remus Rîmbu (vioară) şi Petrus Bölöni Áron (violoncel).

 

Bilete şi abonamente mai scumpe

În această stagiune biletele şi abonamentele sunt mai scumpe, preţul fiind însă acoperit cu o ofertă mai bogată de spectacole. Concret, abonaţii au acces la 43 de concerte în loc de 38, fiind incluse de acum şi cinci concerte camerale, iar preţul abonamentului se situează între 250 de lei şi 450, cu 50 de lei mai scump decât în stagiunea trecută.

În ce priveşte biletele, preţul a crescut cu 5 lei. Astfel, tarifele sunt situate între 15 şi 35 de lei, în loc de 10-25 de lei.

Rămân însă neschimbate preţurile pentru studenţi şi elevi. Aceştia îşi pot achiziţiona în continuare bilete cu 10 lei sau abonamente cu 200 de lei pe stagiune.