Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, în parteneriat cu Asociația Internațională Euro Foto Art, a pregătit pentru publicul iubitor de fotografie, o nouă expoziție de artă fotografică.

Astfel, sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică Ștefan Tóth István (Corp B, etaj I), din cadrul Muzeului, vor găzdui, de la începutul lunii iulie 2019, expoziția Societății Fotografice din Japonia (PSJ).

Artistul fotograf Ștefan Tóth a perfectat, în toamna anului trecut, cu ocazia vizitei efectuate la sediul Societății din Tokio, organizarea și în Oradea a unei expoziții de artă fotografică, considerată ca cea mai reprezentativă a Japoniei. Așadar expoziția intitulată „Privind spre granițe”, vernisată recent la Departamentul Internațional al Bibliotecii de Literatură și Cultura japoneză din Moscova (Federația Rusă), va fi prezentată și în România, respectiv în Oradea. Societatea Fotografică din Japonia a fost înființată în anul 1952 de către Ministerul Afacerilor Externe a Japoniei și are în prezent 1.700 de membri. Din anul înființării, aceasta organizează anual, pe data de 1 iunie, Ziua Internațională a Fotografiei în Japonia, și înmânează premii atât fotografilor profesioniști, cât și celor amatori. Premiile acordate au fost: pentru grupuri individuale internaționale din sau din afara Japoniei, special pentru contribuția la fotografia japoneză; pentru întreaga activitate; premiu pentru școlari; precum și pentru noi talente. Obiectivul PSJ este întemeierea relațiilor internaționale prin fotografie și prezentarea eseelor fotografice care promovează cultura japoneză.

Expoziția „Privind spre granițe2 prezintă cele mai valoroase şase proiecte fotografice premiate în ultimii ani, după cum urmează: Sohei Nishino a primit în anul 2013 premiul pentru prezentarea unei lumi unice mixată din abstract și realitate misterioasă. Tot în anul 2013 artistul fotograf Tamaki Yura a primit premiul pentru expoziţia și cartea Topophilia care cuprinde ani de muncă de observație a 10 orașe ale lumii. Artistul fotograf Harumichi Saito a primit în același an premiul pentru seriile sale intitulate Kando și Comoara. Un alt premiu a fost acordat în anul 2014 artistului fotograf Tetsuro Shimizu pentru seria sa de fotografii făcute în Mongolia, începând cu anul 1997, care cuprinde peisaje și oameni. Artistul fotograf Ryuichi Ishikawa a fost răsplătit cu un premiu pentru cărțile sale fotografice intitulate „Marea polifonie și Portrete din Okinaw". Cel de al șaselea premiant a fost artistul fotograf Seiya Nakai, care a primit un premiu pentru seriile sale fotografice O fotografie despre căile ferate în fiecare zi și Fotografii simple despre căile ferate.

Vernisajul expoziției va avea loc, marți, 2 iulie, de la ora 17.00 şi va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 1 august 2019.