Arta naivă aparține unor individualități care au ajuns să-și formeze pe cont propriu viziunea, precum și mijloacele de exprimare plastică.

Expoziția personală a cunoscutului pictor naiv Gheorghe Ciobanu are ca temă anotimpurile, oferind o perspectivă diferită asupra acestora, prin alegerile neconvenționale de forme și culori. Anotimpurile sunt aranjate în general, în ordine cronologică, urmărind o schemă cromatică unică: iarna oscilează între tonuri calme verzui și contraste puternice de mov și roșu; primăvara preia roșul și purpuriul, aducând ca noutate diverse nuanțe de albastru; vara și toamna marchează apariția recoltelor, subliniată de tonurile pământii. Interesantă este alegerea specifică a culorilor, fiindcă movul, prezent la iarnă, subliniază faptul că aceasta are părți deopotrivă bune și rele, datorită mixului de culori calde și reci în accentele de mov. Pe de altă parte, violetul, din creațile ce înfățișează primăvara, exprimă o anumită spiritualitate și creionează o lume calmă, dar plină de viață. Totodată, tonurile de albastru sunt asociate cu libertatea și imaginația. Roșul este, de asemenea, întâlnit frecvent, putând semnifica energia.

Satele sunt simple, cu câteva căsuțe, o biserică, animale, căpițe de fân și oamenii modești. În multe dintre picturi, satul pare a fi o planetă, fiind reprezentat ca o sferă, cu casele de dedesubt întoarse cu susul în jos. Consider că domnul Ciobanu a dorit să sublinieze că satul este propria sa lume, deoarece locuitorii lui nu cunosc altceva, întreaga lor viață fiind acolo. Unele picturi sunt însoțite de mici poezioare care oferă o altă perspectivă asupra lucrărilor și încă o ocheadă în mintea artistului.Printre lucrările mele preferate se numără: “Iarna cu lupi” — constituită numai din diferite nuanțe de albastru—, “Nunta în copac” , “Imagine de vis” sau “Primăvara cu cer roșu”. Primele trei mi-au atras atenția fiind deosebite față de restul expoziției: “Nunta în copac” este împărțită în mai multe scene ale unei nunți și utilizează o gamă variată de culori, pe care Gheorghe Ciobanu le contrastează excepțional—“Să se suie-ntr-un copac/ C-așa le-a venit în cap. / În copac nuntă să fie, / Când s-au strâns la o beție. ” (fragment din poezia “Nunta în copac” )

Prin intermediul lucrărilor sale, artistul transmite un sentiment general de bucurie, utilizând o varietate de culori tari și puternice și prezentând o „notă erotică simpatică”. Scenele sunt lipsite de vulgaritate, conturând doar „erosul sănătos popular”.

„Mi-aș dori ca imaginile compozițiilor mele să fie, pentru cei sensibili la natură, ca o chemare în spațiul virgin al Edenului sau în grădina Maicii Domnului, unde nu putem fi altfel decât liberi și fericiți”, mărturisește pictorul.

Temperamentul omului „apropiat de pământ” și pasiunea lui sunt trăsături constante ale artistului, un pictor intransigent în privința calității artei sale, un suflet pur de poet naiv.

Expoziţia cu vânzare „Anotimpuri”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va sta pe simeze până în 30 august 2020. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, programat în octombrie în Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Mara CĂRĂBAŞ, elevă, CN „Emanuil Gojdu”, voluntar EduBiz