Claudiu Cristian Damian, profesor de religie și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, și-a lansat cartea ,,Hochma - Înțelepciunea în cărțile sapiențiale ale Vechiului Testament”. Evenimentul editorial a avut loc miercuri 20 martie, în Cetatea Oradea.

 

Născut în 1983, Claudiu Cristian Damian și-a început studiile de teologie la Seminarul Teologic ,,Sfinții Trei Ierarhi" din Zalău. În 2005-2006, a obținut o bursă Erasmus care i-a permis să își continue studiile în Grecia, la Facultatea de Teologie din Atena.

,,Mă bucur că am reușit să îl trimitem din partea facultății noastre să studieze la Atena. De aici au pornit aceste gânduri nobile și înălțătoare”, a declarat pr. conf. univ. dr. Miron Erdei.

Iubirea pentru înțelepciune l-a făcut pe autor să scrie această carte de aproape 500 de pagini. O lucrare frumoasă în care noțiunea de înțelepciune e personificată.

„Tot acest traseu pentru înțelepciune, cunoaștere, descoperire, pe care l-a făcut autorul nostru, a avut la bază două repere fundamentale: principiul binelui și al frumosului (de unde a început totul) și principiul sapiențial (a înțelepciunii divine)”, a subliniat pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității clujene.

În această carte, Claudiu Cristian Damian reușeste să analizeze conceptul de înțelepciune regăsit în civilizația orientală, filosofia antică grecească și în Sfânta Scriptură. De asemenea, el a punctat prezența acestei idei în cărțile sapiențiale sub toate cele trei aspecte: înțelepciunea omenească, înțelepciunea personificată, înțelepciunea, ca atribut dumnezeiesc.

Volumul dedică și pagini întregi personalității lui Solomon, regele Israelului. ,,Când vorbim de înțelepciune, vorbim de regele Solomon. Personaj al istoriei iudaice care a primit minte înțeleaptă de la Dumnezeu”, a subliniat Claudiu Cristian Damian.

Deși se zice că o carte nu trebuie judecată dupa copertă, autorul și-a rugat cititorii să-i judece cartea și după copertă.

,,Chiar dacă este o așezare asimetrică a stâlpilor, acești stâlpi se referă la frumusețea casei, unde oamenii vin la ospătul înțelepciunii și unde vor primi roadele înțelepciunii”, a menționat autorul cărții.

Cu toate acestea, cartea ne vorbește despre cele „Șapte Taine” ale înțelepciunii, care nu îți dau voie sa le formalizezi în cuvinte, doar în fapte. 

Laura STRATEVICI, anul I, Jurnalism