Patru compoziții de mare frumusețe vor putea fi ascultate în concertul din această seară, la Filarmonica de Stat Oradea. Orchestra instituției va fi condusă, cu acest prilej, de la ora 19.00, de dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului. Solistul invitat este cunoscutul violoncelist Răzvan Suma.

 

Programul va debuta cu un cunoscut fragment de balet din opera Samson şi Dalila și va continua cu Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor, op. 33, de Camille Saint-Saëns. În partea a doua a concertului melomanii vor putea audia Suita a II-a Daphnis şi Chloé și Bolero de Maurice Ravel.

Dirijorul invitat, Tiberiu Soare, este unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului. Este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de Dirijat Orchestră (clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei) şi cea de Interpretare Instrumentală (clasa conf. univ. Ion Popescu). S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate - stilistică dirijorală (cu Horia Andreescu) şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Între 2002-2006 a fost profesor în cadrul universităţii pe care a absolvit-o, împărtăşind experienţa sa cu studenţii secţiilor de Muzică de Cameră şi Clasa de Operă. Tiberiu Soare desfăşoară o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (2004-2013, 2016-), sub bagheta sa derulându-se numeroase proiecte şi pregătindu-se importante premiere apreciate de public şi de presa de specialitate. Pe plan internațional activitatea artistului constă în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi Royal Philharmonic Orchestra (Londra), London Philharmonic Orchestra, Volksoper Orchester (Musikhaus, Viena), KammerensembleN (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Radio Praga, Orchestra de Cameră din Chișinău, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Filarmonicii din Praga, "Bedrich Smetana" Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Sud-Westfalische Philharmonie Orchester (Baden-Baden, Germania), Broad Stage Festival Orchestra (Los Angeles, SUA). La pupitrul Orchestrei Naționale Radio a realizat până acum mai multe concerte și înregistrări. Aprecierea bogatei activităţi artistice a dirijorului român s-a concretizat şi în mai multe distincţii obţinute. În anul 2003 a primit Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. A fost de asemenea distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului „Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2011. În 25 martie 2015 Casa Regală a României i-a conferit lui Tiberiu Soare distincția „Ordinul Coroana României” în Grad de Cavaler. Între anii 2007-2008 a fost inițiator și coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naționale București. Între anii 2012-2015 a fost dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Din 2004 este dirijorul Ansamblului de Muzică Nouă „Profil” din București. Din 2007 este colaborator permanent al Fundației „Calea Victoriei”. În această calitate a susținut mai multe șiruri de conferințe interactive pe teme muzicale. În prezent este dirijor al Operei Naționale București.

Solistul invitat, Răzvan Suma, este unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaționale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto. Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” - Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” - Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii de profil la care s-a făcut remarcat. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Perényi Miklós, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. A realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” - alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, a fost prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Italia, Argentina, Coreea. În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune.

Suita a II-a Daphnis și Chloé concepută pentru orchestră și cor mixt va fi interpretată cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.