Melomanii au ocazia de a audia în această seară, pe scena Filarmonicii de Stat, patru capodopere muzicale, prezentate sub bagheta maestrului dirijor Romeo Rîmbu. Solista invitată este violonista Diana Jipa, doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti.

 

Spectacolul va  începe cu uvertura Cenușăreasa de Gioachino Rossini. Libretul operei Cenușăreasa a fost scris de Jacopo Ferretti, având ca sursă celebra scriere a lui Charles Perrault. Premiera operei lui Rossini a avut loc la Roma, în 25 ianuarie 1817. A doua lucrare este Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră în Si minor, op. 7 de Niccolò Paganini. Lucrarea conține un celebru rondo (La Campanella), pe care Liszt l-a prelucrat pentru pian, fiind mai răspândit în sălile de concert ca operă pianistică decât originalul, poate și fiindcă al doilea concert se cântă mai puțin decât celelalte, îndeosebi din cauza dificultăților lui tehnice. În continuare spectatorii vor asculta poemul simfonic Ucenicul vrăjitor, de Paul Dukas, o lucrare deosebit de populară astăzi, ce s-a impus meritat în repertoriul simfonic universal, prin perfecţiunea formei, inventivitatea ideilor muzicale şi strălucirea orchestraţiei. Concertul se va încheia cu Dansuri polovţiene (din opera „Cneazul Igor”) de Alexandre Borodin. Dansurile polovțiene sunt cea mai apreciată parte a operei, devenite celebre mai ales după interpretarea coregrafică în cadrul stagiunilor Baletelor ruse, la Paris, în 1909.

„Programul din această seară este deosebit şi atractiv. Prima parte se aseamănă stilistic, Rossini şi Paganini având lucrări de factură romantică, în timp ce partea a doua se bazează pe legende şi poveşti”, a explicat Romeo Rîmbu.

Spectacolul va începe la ora 19.00 şi va avea loc în Sala Enescu-Bartok. Biletele se pot achiziţiona şi cu o oră înainte de spectacol.