Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, invită publicul, în pragul sărbătorilor de iarnă, la o nouă expoziție, deschisă sub titlul Permanența Icoanei.

Această expoziţie va putea fi vizitată în intervalul 3 decembrie 2021-7 ianuarie 2022 la Muzeul Orașului Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp B, etajul II (Cetatea Oradea). Ea cuprinde un număr de 23 de exponate, aparținând lect. univ. dr. Titiana Marcu. Prin intermediul lor, autoarea face dovada iubirii nețărmurite față de o creație de cult de veche existență în lumea creștină, în general, precum și în aceea românească-ortodoxă și greco-catolică.

„Icoanele pe lemn sunt realizate în ultimii ani și reprezintă un exemplu de pictură religioasă care respectă canoanele iconografice tradiționale născute în Bizanț, apoi perpetuate prin arta medievală românească de cult, ortodoxă”, aşa cum remarcă prof. univ. dr. Aurel Chiriac, curator al expoziţei. „Lucrările propun o tematică religioasă diversă, respectiv inspirată din viața lui Iisus Hristos (Buna Vestire, Închinarea Magilor, Cina cea de Taină, Coborârea de pe Cruce), de Maica Domnului în mai multe Ipostaze (Odighitria - Îndrumătoarea, Theotokos - Născătoare de Dumnezeu, Orantă - Care se roagă) și de viața Sfântului Gheorghe. Ies în evidență și punerile în pagină ilustrând Sfânta Mahramă (Chipul cel nefăcut de mâna omului) și Sfânta Treime (unul dintre simbolurile de credință creștină), ambele mărturisind despre permanența credinței creștine”, explică Aurel Chiriac.

Cromatica aleasă de universitara ce activează la Facultatea de Arte din Oradea mizează pe culori pure, corect individualizate în fiecare creație, toate însă conforme cu simbolistica proprie picturii bizantine, încă de la începutul existenței icoanei (roșu, albastru, foiță de aur). Este o expoziție care generează, în aceste vremuri complicate de existență, șansa regăsirii echilibrului sufletesc atât de râvnit în perioada sărbătorilor de iarnă. Mai este, totodată, o expoziție ce demonstrează că Titiana Marcu trebuie inclusă în categoria artiștilor plastici pentru care icoana reprezintă întotdeauna asemănarea cu Prototipul, prin aceasta „Ea devine Sfântă” (Sf. Ioan Damaschinul). O expoziție frumoasă, ce emană cu o sinceritate nedisimulată iubirea față de Om”, a mai spus curatorul.