Anul acesta, pentru prima dată, Oradea este înscrisă în itinerariul Conferințelor Dilema Veche, iar publicul are ocazia de a se bucura de o serie de evenimente culturale, reunite sub cupola tematicii „Comedia lumii”.

În perioada 5 și 7 mai, orădenii se pot bucura de conferințele unor invitați prestigioși, ca romanciera, criticul literar și eseista Adriana Babeți, profesorul, cercetătorul și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, sau eseistul și renumitul teatrolog George Banu, profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle Paris. De asemenea, se pot bucura de două spectacole de teatru al căror protagonist este actorul Marcel Iureș.
Detalii despre Conferințele Dilema Veche a oferit redactorul șef al publicației, Sever Voinescu, în cadrul unei conferințe de presă.
„Conferințele Dilema Veche reprezintă un proiect itinerant, început acum patru-cinci ani. Până în prezent am avut ediții în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și, începând din acest an, Oradea”, a spus Sever Voinescu. „Formatul inițial, cu care am început acest proiect, au fost conferințele. Însă ne-am dat seama că ar fi bine să diversificăm și am adăugat în ultima seară câte un moment artistic, cum este un recital de pian. Apoi am transformat ultima seară a conferințelor într-una muzicală, urmată de discuții cu muzicieni faimoși. Ce încercăm să facem la Oradea este o provocare și pentru noi”, a spus Voinescu, cu referire la faptul că evenimentul din Oradea cuprinde două spectacole de teatru, urmate de discuții.

„Conferințele noastre au mereu o altă temă. Și tema de la Oradea este Comedia Lumii. Dacă tot vorbim de comedia lumii, era ciudat să nu vedem comedie pe scenă. Am găsit această fericită colaborare cu Teatrul Act, și cumva oferta lor s-a potrivit foarte bine cu dramaturgia tuturor celor trei zile”, a mai explicat redactorul șef al Dilema Veche. Acesta a mai subliniat că în cadrul conferințelor din Oradea se vor explora diverse teme de umor, de la umorul central-european, umorul lui Svejk, despre care va conferenția Adriana Babeți, la umorul lui Caragiale și umorul lui Creangă, regăsite în cele două spectacole propuse de Teatrul Act.
„Vom explora tipuri de umor regional la Oradea și sunt foarte curios de cum va reacționa publicul. Există această convingere colectivă, că publicul din Ardeal nu gustă umorul lui Caragiale, pentru că vorbește despre o zonă valahă. Eu cred că orădenii au deschiderea de a vibra la toate aceste tipuri de umor regional. Știu că tema umorului este un pic contra stării sufletului nostru colectiv, având în vedere războiul, însă cred că ne va fi de folos tuturor să explorăm comedia lumii într-un context dramatic. Cred că este benefic să avem capacitatea de a discerne tragicul și comicul în același timp”, a mai spus Voinescu.
Conferința poate fi vizionată online, pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea.
 

Programul Conferințelor Dilema Veche

Joi, 5 mai, Sinagoga Neologă Sion:

18.00: Daniel David, conferință: Au românii umor? Elemente de psihologie a umorului
19.00: Lansare de carte: Viață și teatru pe Scena lumii, de George Banu
19.30: Adriana Babeți, conferință: Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu'-plînsu' lumii noastre
Intrarea la aceste evenimente este gratuită

Vineri, 6 mai, Teatrul Regina Maria

19.00: Rosto, spectacol de teatru după I. L. Caragiale. Cu Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader. Regia: Alexandru Dabija. O producție Teatrul Act.
20.30: Dialog public cu Marcel Iureș și George Banu
 

Sâmbătă, 7 mai, Teatrul Regina Maria

19.00: Moș Nichifor, spectacol de teatru după Ion Creangă. Cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu. Regia: Alexandru Dabija. O producție Teatrul Act.
20.30: Dialog public cu Marcel Iureș și George Banu. Moderator: Sever Voinescu

La ambele seri intrarea se face pe baza biletelor care se pot achiziționa de pe eventim.ro.