Membrii orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea au repetat, intens, sub bagheta maestrului Hermann Szabolcs din Ungaria, pentru a le oferi melomanilor un concert de nota zece.

 

Filarmonica de Stat Oradea va găzdui astăzi, 8 octombrie, de la ora 19.00, un nou concert simfonic. Dirijorul invitat, Hermann Szabolcs, colaborează pentru a doua oară cu orchestra noastră simfonică, iar la Oradea se simte ca acasă.

În deschiderea programului, va fi prezentat poemul simfonic Les Préludes, de Franz Liszt. Prima audiţie a lucrării a fost dirijată de compozitor în 1854, la Weimar.

Concertul din această seară se va încheia cu Simfonia a VII-a în La major, op. 92, de Ludwig van Beethoven (250 de ani de la nașterea compozitorului). Beethoven finalizează simfonia în primăvara anului 1812 şi o prezintă publicului vienez în decembrie 1813.

„Referindu-se la această piesă, Beethoven afirma că este una dintre cele mai reușite compoziții ale sale”, a spus Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, într-o conferință de presă.

La întâlnirea cu jurnaliștii a participat și maestrul Hermann Szabolcs, fondator și director al Asociației muzicale Hermann.

Din 2019, este dirijor al Filarmonicii de Stat Arad, iar din 2020, dirijor al Teatrului Național din Seghedin, precum și dirijor invitat al Operei de Stat din Timișoara. A studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia „Franz Liszt” din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff. A participat la cursuri de măiestrie îndrumate de Péter Eötvös, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octav Calleya, Hamar Zsolt ș.a., iar ca dirijor, a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, orchestra Teatrului de Operetă din Budapesta, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Arad, Orchestra Simfonică Danubia, Concerto Budapest, Orchestra de Camera Simplicissimus, Orchestra de Cameră Anima Musicae, Camerata Regală București, Orchestra Simfonică Monarchia, Filarmonica Oradea, Orchestra Simfonică din Miskolc. În anul 2013, a câștigat premiul I la Concursul național de analize muzicale contemporane și premiul II la Concursul național de dirijat Lantos. În 2018, la Concursul International Doráti Antal, a fost ales printre 20 cei mai buni dirijori. Hermann Szabolcs a susținut concerte de orgă în Satu Mare și a colaborat ca organist cu Wiener Tonkunstvereinigung. Este director artistic al Cursurilor de Vară de la Csomaköz, fondator și director artistic al Corului de Copii din Satu Mare, unde îndrumă și cursuri de dirijat coral și fondator al Duminicilor Muzicale din Csomaköz. În anul 2017, a publicat o culegere de cântece vechi cu acompaniament de orgă. Are mai multe compoziții pentru voce și pian, dar și aranjamente corale. A beneficiat de burse – Erste für Ersten (2013) și Bursa Republicană (2014), iar în anul 2015, a primit premiul PrimArt pentru tinere talente. Între anii 2015-2017, a fost dirijorul Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, iar între anii 2016-2020, a fost dirijorul Teatrului de Operetă din Budapesta.

„E o mare bucurie să revin la Filarmonică, aveți aici o orchestră foarte bună, de calitate. De Oradea sunt legat din mai multe puncte de vedere: în primul rând, prin concertul pe care l-am susținut aici, anul trecut, în ianuarie. Apoi, prin colaborarea cu Teatrul Szigligeti, cu care am făcut o operetă întreagă, ceea ce este extraordinar, mai ales că în România doar la București și Timișoara se mai fac operete. Nu în ultimul rând, am colaborat cu Editura Europrint din Oradea, pentru două publicații. Aveți un oraș superb, mă impresionează tot ce văd aici, mai ales centrul orașului”, a menționat dirijorul Hermann Szabolcs, ieri, la conferința de presă.