Unsprezece persoane păstrătoare şi transmiţătoare de patrimoniu cultural imaterial au primit titlul de „Tezaur Uman Viu”. Printre aceștia se numără și bihoreanul Marius Mihuţ, constructor de instrumente muzicale, din satul Cihei.

 

În cadrul sesiunii pe anul 2020 a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, Marius Mihuț a devenit cel de al patrulea meșter bihorean căruia i s-a acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu, păstrător și transmițător al patrimoniului cultural imaterial din România.

Titlul onorific de „Tezaur Uman Viu” acordat de Ministerul Culturii funcționează în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491/27.11.2009, și se acordă persoanelor purtătoare, păstrătoare și creatoare de patrimoniu imaterial. La fiecare sesiune, Centrele Județene pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din țară propun meșteri pentru acordatea titlului de Tezaur Uman Viu, iar Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial alege meșterii care vor fi premiați. În acest an, din întreaga țară unsprezece persoane păstrătoare și transmițătoare de patrimoniu cultural imaterial au primit titlul de „Tezaur Uman Viu”.

„Originar din satul Cihei, comuna Sânmartin, Marius Mihuţ este unul dintre cei care duc mai departe tradiția făuririi viorii cu goarnă, instrument simbol al zonei Bihorului, fiind unul dintre puținii meșteri din județul nostru și din țară. Faptul ca Marius Mihuț este în același timp și instrumentist a fost un ajutor în perfecționarea făuririi instrumentului. De la primele viori, s-a perfecționat continuu în meșteșug, fabricând aproximativ 200 de viori cu goarnă, ajunse în mâinile unor instrumentiști de muzică populară care le apreciază pentru sunetul lor, timbru și forță”, transmit reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Bihor.

Marius Mihuț este colaborator al CJCPCT Bihor, el participând la Târgul meșterilor populari, precum și la alte târguri din țară, atât în calitate de meșter lutier, cât și în cea de instrumentist la vioară cu goarna.

Deși e ancorat în tradiție, Marius Mihuț este deschis inovației, anul trecut realizând și un instrument cu goarnă asemănător cu un violoncel.

 „Vioara cu goarnă, un unicat în România, și-a pus amprenta inconfundabilă pe muzica populară bihoreană. Nu putem concepe Bihorul fără vioara cu goarnă și de aceea păstrarea meșteșugului fabricării instrumentului este o speranță pentru viitor. Putem spune că viorile lui Marius Mihuț, prin sonoritate și putere, sunt calitativ mai reușite decât cele ale înaintașilor. Meșterul Dorel Codoban și-a dobândit măiestria căutând, experimentând și perfecționând viorile sale ajungând la cel mai înalt nivel. Preluând meșteșugul de la acest nivel, Mihuț îl duce și mai sus”, consideră dr. Mircea Câmpeanu, reputatul etnomuzicolog clujean.

Viorile cu goarnă făurite de meșterul Marius Mihuț au depășit de mult granițele județului și ale țării fiind achiziționate de instrumentiști și colecționari din Ungaria, Germania, Austria, Italia, America și chiar Japonia.