Pianista Dana Borşan, solistă concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, este invitata concertului care va avea loc astăzi, 24 mai, de la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”. Maestrul Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al Filarmonicii orădene, va apărea în dublă ipostază: dirijor și solist oboi.

Maestrul Rîmbu, în dublă ipostază

Din programul serii fac parte lucrările: Rondo-ul de noapte, de Adrian Iorgulescu, Simfonia a III-a în Re major, D.200, de Franz Liszt și Concertul nr 2. pentru pian și orchestră în fa minor, op. 21, de Frédéric Chopin. Maestrul Romeo Rîmbu va apărea în dublă ipostază: dirijor și solist oboi. Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În ipostază solistică, se remarcă prin interpretarea „Concertului pentru oboi şi orchestră”, de W. A. Mozart, în celebra sală Musikverein din Viena. Această lucrare, împreună cu concertele de Haydn şi Dittersdorf, au fost înregistrate pe două LP-uri pentru Casa de discuri Electrecord. În ipostaza de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995, a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la Budapesta de către Maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare. A dirijat peste 1.000 de concerte, pe patru continente, în Europa, SUA, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary  Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii  Române). A fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini. Punând în valoare creaţia compozitorilor care au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri „Olympia” din Londra- imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita şi Agora.

Romeo Rîmbu deţine, din 1999, statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Romeo Rîmbu a obținut, în 2010, titlul de „Doctor în muzică” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014, titlul de „Doctor Abilitat”, fiind, din 2016, îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

Dana Borșan, pe scena orădeană

Solista invitată a concertului din această seară este cunoscuta pianistă Dana Borșan. Profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Născută la Cluj, licenţiată a Conservatorului „C. Porumbescu” din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum - Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar. Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani, cu Rondo-Concert pentru pian şi orchestră în Re major de Mozart, a confirmat apariţia unui talent neobişnuit. Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul „Robert Schumann” de la Zwickau. A susţinut, în 17 ţări (Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Moldova, Ungaria etc.) peste 900  de concerte şi recitaluri. A colaborat cu peste 200 de dirijori, printre care: Cristian Mandeal, Misha Katz, David Gimenez, Jin Wang, Francesco Rettig, Acél Ervin, Emil Simon, Otakar Thrlik, Emil Tabakov, Cristoph Adt, Bács Lajos, Mihai Agafița, Antal Jancsovics, Tiberiu Soare. Dana Borşan a încheiat, în anul 2006, un proiect deosebit - Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră, de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. Până în prezent, artista a realizat 16 apariţii discografice (Eterna, KU.Classics, Electrecord, Casa Radio), numeroase înregistrări la Radio România, emisiuni radio şi TV în  România, Moldova, Germania, Ungaria. Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991 şi 2006) şi al revistei „Actualitatea muzicală” (1998). A susţinut cursuri de măiestrie la Catania, Wuppertal, Essen şi în cadrul programului Erasmus-Socrates, la universităţile din Weimar, Stuttgart, Paris, Viena, Cork şi Oslo, a participat în juriile concursurilor internaţionale din Hong Kong, Oslo, Guérande, București etc. În paralel cu cariera artistică, Dana Borşan susţine şi o activitate didactică remarcabilă, din 1990, conduce o clasă de pian la Universitatea Națională de Muzică din București, studenţii săi obţinând numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Din februarie 2012, este și președintele Senatului acestei prestigioase instituţii.