Duminică, 31 martie, de la ora 19.00, la Sala Mare, va avea loc cea de-a treia premieră a stagiunii 2018/2019, a trupei Iosif Vulcan: „...Escu”, de Tudor Muşatescu, în regia lui Claudiu Goga.

„Am ales să montăm acest text pentru că aparţine dramaturgiei româneşti din perioada interbelică.  Este un text cum n-am mai avut demult în repertoriul teatrului”, a explicat, în deschiderea conferinţei de presă, Elvira Rîmbu, managerul interimar al Teatrului Regina Maria.  Detalii despre piesă şi despre dramaturg a oferit teatrologul Claudiu Groza: „Tudor Muşatescu s-a înregistrat şi a fost considerat un dramaturg sentimental, piesele sale încadrându-se într-un registru specific perioadei interbelice. Un exemplu elocvent în acest sens este piesa Titanic Vals. Toate piesele lui Muşatescu merg pe acelaşi registru, în afară de Escu. Escu face o breşă formidabilă. Este o satiră muşcătoare şi singura piesă declarat politică a autorului”, a spus Claudiu Groza.

„În Escu nu mai există registrul sentimental. Personajele sunt caricaturizate, iar între ele este evidentă lipsa de interacţiune empatică. Miza de satiră politică a piesei se regăseşte şi astăzi”, a completat teatrologul. Despre spectacol a oferit câteva detalii regizorul Claudiu Goga: „Am considerat că textul nu suportă o actualizare şi am decis să montăm această piesă în manieră clasică. Ce mi s-a părut important de subliniat, şi asta se regăseşte în două secvenţe din spectacol, a fost faptul că unul dintre cele mai grave lucruri pentru ţara noastră este acela că politicul nu ţine cont nici de ce vrea lumea, nici de contextul istoric. Lipsa de calitate a clasei politice de atunci este identică astăzi, şi sper ca oamenii să facă această conexiune”, a spus regizorul. „Un alt aspect important ar fi acela că noi avem tendinţa de a idealiza perioada interbelică. Or lucrurile, aşa cum se va vedea, nu erau atât de bune pe cât credem noi”,  a mai spus Goga.

Comedie satirică mușcătoare, „...Escu”  se numără printre cele mai valoroase piese ale dramaturgului Tudor Mușatescu. Acțiunea se petrece în jurul anului 1933 și vine în continuarea evenimentelor din „Titanic Vals”. Astfel, îl avem ca personaj principal pe Decebal (fiul cel mic al funcționarului Spirache Necșulescu, ajuns acum la maturitate), un politician parvenit, care-și schimbă culoarea partidului cu aceeași frecvență cu care își schimbă cravata și care, după cum sugerează și numele piesei, este doar un escu, lipsit atât de convingeri personale, cât și de scrupule. Aspirațiile acestuia vizează funcția de ministru, pentru obținerea căreia este capabil să recurgă la orice mijloace. Șiret și perseverent, știe când și cum să se folosească de împrejurări pentru a se situa în cea mai avantajoasă poziție, prin demagogie, intrigi și manipulare. De altfel, toți membrii familiei lui Decebal fac parte, individual, dar și colectiv, din tipologii și arhetipuri caragialești, creând împreună o comedie alertă și intensă. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Sorin Ionescu (Decebal Necşulescu), Șerban Borda (Bébé Damian), Denisa Vlad (Nina Damian), Anda Tămășanu (Amélie), Elvira Rîmbu (Miza General Stamatescu), Petre Ghimbășan (Generalul Stamatescu), Alin Stanciu (Traian Necşulescu), Sebastian Lupu (Iorgu Langada), George Dometi (Platon Stamatescu), Pavel Sîrghi (un comisar) Alexandru Rusu (Fane/ Pișilică), Eugen Neag (Fane/ Pișilică), Mirela Niță Lupu (Mitzi), Adela Lazăr (Ana), Andrian Locovei (un gardian). Echipa este completată de Lia Dogaru, care realizează decorul spectacolului, și Amalia Buie, care creează costumele. De asemenea, din echipa de creație face parte și Minela Popa - în calitate de face designer -, artistă care în 2013 a câștigat premiul GOPO pentru cel mai bun machiaj în filmul „Undeva la Palilula”.Următoarea reprezentaţie va avea loc în data de 2 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare.