27 martie - Ziua Basarabiei
Basarabia este trup din trupul României, ea însemnând suprafaţa de pământ românesc mărginită de cele două râuri Prut şi Nistru, de graniţa cu Bucovina, la nord, şi cu Dunărea şi Marea Neagră, la sud. Istoria Basarabiei este nedespărţită din cele mai vechi timpuri de istoria românilor. Basarabia a fost, din păcate, poarta de invazie a tuturor barbarilor care au năvălit din Asia, şi nu numai, spre bogăţiile civilizaţiilor europene. De-a lungul anilor, pe teritorul său s-au desfăşurat lupte grele cu mongolii, tătarii, polonezii, lituanienii, turcii, cazacii, ruşii şi alţii, în timpul cărora băştinaşii şi-au apărat fiinţa naţională cu mari jertfe materiale şi umane.
În urma Războiului din anul 1787, Rusia ajunge prin războaiele sale, vestite de cucerire, vecină cu Moldova pe Nistru, iar în anul 1812, Turcia, ca garant al Moldovei, a cedat Rusiei Basarabia, cu toate că nu avea niciun drept legal asupra acestui teritoriu. După peste 100 de ani de suferinţă a populaţiei, din partea ocupanţilor a venit însă anul de graţie 1918, când marile imperii au început să se clatine sub loviturile popoarelor dornice de libertate. La 27 martie 1918, este proclamată în numele poporului român şi a regelui Unirea Basarabiei cu România. Unirea a fost făcută şi de Sfatul Ţării, care în numele poporului Basarabiei declară: Republica Democrată Moldovenească (Basarabia), în hotarele sale dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum 100 şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele să-şi hotărască singure soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa, România. Basarabia unindu-se cu România, Parlamentul Român va hotărî convocarea neîntârziată a constituantei, în care vor intra proporţional şi reprezentanţii Basarabiei, aleşi prin vot universal, egal, direct şi secret, spre a hotărî împreună cu toţii înscrierea în Constituţie a principiilor şi a garanţiilor de mai sus.
Trăiască unirea Basarabiei cu România pentru totdeauna!
Din păcate, bucuria românilor n-a durat mult, nori negri s-au adunat deasupra Transnistriei, ameninţând din nou încercata Basarabie. A venit anul 1940 cu acel pact monstruos Ribentrop-Molotov care a sfârtecat din nou din trupul României, furându-ne Basarabia şi Nordul Bucovinei, din nou, de către ferocele imperiu rus. După dispariţia URSS-ului, Republica Moldova şi-a declarat independenţa, dar, din păcate, ea şi-a pierdut teritorii din nordul şi sudul său. La ora actuală, Republica Moldova se confruntă cu o mare dilemă: să rămână independentă, ceea ce este destul de complicat şi greu, să se uite spre răsărit, unde vrând-nevrând ar vedea gulagurile siberiene unde au pierit mii de părinţi şi bunici ai actualilor locuitori, sau să revină la Mama ei, România, şi împreună să aparţină U.E.
Prof. Ioan RADA, preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina - Filiala Menumorut
Moldovenii privesc mai multe programe TV romanesti, noi nici una din Moldova. Cine pe cine si cum iubeste, ce fel de frati suntem?
Jalnic, daca la a publica un articol, se rezuma intreaga activitate a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina - Filiala Menumorut... Cred ca Dl Groza, fostul presedinte al asociatiei, se ingrozeste, din ceruri, pe mana cui a incaput organizatia fondata de el... Pacat, mare pacat, ca politicul a pus mana si pe ce e mai sfant, pentru acest popor...